A tömeg elriasztja a befektetőket

felhő fellegek ború veszély kockázat rossz armageddon befektetés kilátás
Vágólapra másolva!
Nincs könnyű dolga mostanában a hedge fundoknak. Miközben a szektor még mindig túlságosan telített, a befektetők folyamatosan vonják ki a pénzeket a magas díjakkal működő vállalatokból. Mindazonáltal úgy tűnik, mégsem lehet olyan könnyen elmenekülni a hedge fundoktól.
Vágólapra másolva!

A számokból az látszik, hogy bár sokan kivonják a pénzüket a hedge fundokból, mégsem lehet könnyen megfelelő alternatívát találni ezen speciálisan szabályozott fedezeti alapoknak. A Barclays ezen a héten tette közzé a 340 hedge fund befektető bevonásával készült felmérését, melyből kiderül, a megkérdezettek fele vesz ki pénzt a cégekből, hogy más alapokba helyezze át a tőkéjét. Emellett a befektetők harmada egyáltalán nem kíván változtatni a hedge fundoknál elhelyezett kitettségein – írja a Business Insider.

Öntisztuló folyamat

A történet érdekessége, hogy miközben júniusban közel 21 milliárd dollárt vontak ki a befektetők a hedge fund szektorból, a Barclays arra jutott, hogy sokan azért maradnak hűségesek, mert

igen nehéz hasonló kockázatok mellett hasonló hozamokat elérni ezen a területen kívül.

Ez pedig még akkor is igaz, ha a hedge fundok többsége az elmúlt időszakban nem teljesített túl jól, miközben igen magas költségekkel dolgoznak.

Nem könnyű eligazodni a hedge fundok között Forrás: Getty Images/(c) Mike Kemp/Mike Kemp

Mindazonáltal az iparági vélemények szerint a jelenlegi átalakulás nem biztos, hogy hátrány jelent. Különösen azért, mert úgy tűnik, a szektor már igencsak telített. Manapság ugyanis összesen 11 ezer hedge fund működik világszerte, melyek összesen nagyjából 3 ezer milliárd dollárnyi eszközt kezelnek. Ez pedig már elég messze van a kezdetektől, amikor akár két fiatal is vállalkozást indíthatott a garázsban, a családtól és a barátoktól összekapart kezdőtőkével.

Tömeg az új időkben

Mindazonáltal nem mindig jelentett problémát az iparágnak a tömörülés. A problémák akkor kezdtek igazán sűrűsödni, amikor 2015-ben az indexek elkezdtek süllyedni, súlyos hatást gyakorolva ezzel a hedge fundok egy igen jelentős részére. Ebben a környezetben pedig egyre inkább kitűnik, hogy

számos vállalat nem tudja azt a szakértelmet és professzionalizmust biztosítani,

mint a legnagyobb nevek, melyek korábban lehetővé tették a kicsiknek, hogy ők is komoly díjakat számoljanak föl.

A tömeg, a gyengülő teljesítmény, a súlyos díjszabások, valamint a befektethető eszközök mértékének csökkenése pedig fokozatosan növekvő nyomást helyez a szektorra, még akkor is, ha sokan még mindig a hedge fundokban látják a vonzó hozamok lehetőségét.