Lesznek gombócok, amit le kell nyelni az online kasszák miatt

2016.03.25. 13:47

Újabb mérföldkőhöz érkezett a szürkegazdaság elleni harc, hamarosan több mint 14 ezer cég pénztárgépe kerülhet online kapcsolatba az adóhatósággal – derül ki az Opten felmérésből. Varga Mihály kedden, amikor bejelentette, hogy újabb cégeket kötnek be az adóhatósághoz még 30 ezer cégről beszélt.

Számos cégvezető törheti most a fejét, hiszen a kormány bejelentése szerint az online kasszarendszert hamarosan újabb szektorokban is bevezetik. Az újonnan megjelölt ágazatok a korábbiakhoz hasonlóan a kiskereskedelemre vagy a vendéglátóiparra jellemző tulajdonságokkal rendelkező szektorok: gépjármű- és motorkerékpár-szervizek, alkatrész-kereskedők, plasztikai sebészek, diszkó- és fitneszklubok, ruhatisztítók, taxisok, pénzváltók.

„Mivel a rendeletbe bevont ágazatok a szürkegazdaság által erősen érintett szektorok, alapvetően üdvözlendő a szabályozási irány. Nem szabad azonban megfeledkezni a szabályozás árnyoldaliról sem” – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs üzletágának igazgatója.

Újabb cégeket kötnek be az adóhatósághozForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A frissen fókuszba került ágazatokra rá is fér a fehérítés, hiszen ezekre a területekre erős szétaprózottság, magas fluktuáció és sok végrehajtás jellemző. Az online kasszarendszer újonnan érintett ágazatai közül a gépjárműjavítók jelentik majd az egyik legnagyobb gombócot, hiszen ebben a szegmensben 6315 cég működik nagyjából 166 648 750 ezer forint éves árbevétellel.

„A jogalkotók piactisztító szándéka egyértelmű, és ahogy az már a kiskereskedelemre és a vendéglátóiparra vonatkozó szabályozás nyomán megtörtént, itt is pozitív eredmények várhatók. A megemelkedett adóbevétel, legálisabb működés nagy általánosságban garantálható, de néhány kellemetlenséget is okozhat a kasszarendszer kiterjesztése” – emeli ki Pertics Richárd.

Növekednek a cégek költségei

Az egyik legfontosabb negatívum a bevezetéssel és az üzemeltetéssel járó költségnövekedés,de ez az online kasszák első körös bevezetésénél sem okozott megoldhatatlan problémát a piaci szereplőknek.

Más kérdés az általános költségszint és vele a fogyasztói árak emelkedése, ami értelemszerűen a szürke és a fekete zónában működő vállalkozásokat érinti leginkább. Az eddig is teljesen tisztán működő cégek ugyanakkor feltehetően pozitívumként könyvelik el, hogy a velük szemben ügyeskedéssel tisztességtelen versenyelőnyre szert tevő versenytársak költségszintje a kasszák bevezetése után az övékkel megegyező szintre emelkedik.

Az autószerelőknek is kötelező lesz az online kasszaForrás: MTI/Máthé Zoltán

A szürke zónában tevékenykedő cégek egy kis része ezzel szemben biztosan a feketegazdaságba menekül az online kasszák elől, felhagyva az átlátható működés látszatával is. Ezt nyilván csak a legkisebb és kevésbé szem előtt lévő szolgáltatók tehetik meg, így a hatás nem lesz túl erős.

Az online kasszák bevezetésnek első köre a mostaninál egy nagyságrenddel több vállalkozást érintett, az összesített forgalomban pedig ennél is nagyobb volt a különbség. „Az intézkedés annak idején mérhető pozitív hatást gyakorolt az államháztartás bevételi oldalára. Valószínűsíthető, hogy a mostani bővítés is pozitív eredményekkel jár majd, de ennek volumene jóval kisebb lesz” – jósolja az Opten igazgatója.

A fodrászok kimaradtak

Varga Mihály kedden jelentette be, hogy újabb cégeket kötnek be az adóhatósághoz, vagyis hogy kiterjesztik azoknak a körét, akiknek kötelező lesz online pénztárgépet beszerezni. 

Még az idén szeptember 30-tól bekötik a NAV rendszerébe az autószerelő műhelyeket, motoralkatrész-kereskedőket, plasztikai sebészeket, diszkókat, ruházati tisztító- és szolgáltató cégeket, illetve a fitnesztermeket. A jövő év január 1-től pedig kötelezővé teszik az online pénztárgépek használatát a pénzváltók számára is.

Varga Mihály kedden jelentette be az újabb bővítéstForrás: MTI/Kovács Tamás

Az Opten számaival szemben Varga Mihály körülbelül 30 ezer új gép bekötéséről beszélt. A költségvetés évi 20-30 milliárd forint többletbevételre számít. Most 212 ezer pénztárgép adatait látja a NAV. 2014-ben az online pénztárgépek 150 milliárd többletbevételt hoztak a büdzsének, mondta a miniszter. A fodrászok és a kozmetikusok most kimaradtak, az ő esetükben drágább lett volna a leves, mint a hús, mondta a miniszter.