A NAV-nak minden adattal rendelkeznie kell, és így rendelkeznie kell azzal a képességgel is, hogy munkatársai elkészítsék mindenki bevallását - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az InfoRádióban. A miniszter beszélt a tervezett szuperkórházról is.

Megtörtént az adóhatóság központi szervezetének integrálása a minisztériumba, ami naprakészebb irányítást tesz lehetővé, illetve az adóhatóság szervezeti rendszerének 3 eleműből két szintűre - megyei és központi - módosítása, ami nemcsak gyorsítja a döntéshozatalt, de lehetővé tette a státuszok számának 5 százalékos csökkentését is - mondta Varga Mihály az Infó Rádió Aréna című műsorában.

 A miniszter hangsúlyozta, hogy az adóhatóság fontos szerepet játszik majd a társasági adóban tervezett jelentős bevételnövekedés - 400 milliárdról 770 milliárd forint - biztosításában, hiszen azt a gazdaság növekedése, illetve a növekedési adóhitel bevezetésén túl, a gazdaság  kifehérítéséből várja a kormány. "Nem új adókat akarunk kivetni, hanem a meglévőket beszedni" - fogalmazott Varga Mihály.

Kiemelte, hogy a 2017-es évtől szándékuk szerint már senkinek sem kell majd személyi jövedelemadójáról bevallást benyújtania. Ezt lehetővé teszi, hogy a NAV-nak minden adattal rendelkeznie kell, és így rendelkeznie kell azzal a képességgel is, hogy munkatársai elkészítsék mindenki bevallását. A hivatal majd értesíti az adózót a bevallás elkészültéről, illetve arról, hogy a befizetésekhez képest többlete vagy hiánya van, amit rendeznie kell.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitójánForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Lesz szuperkórház

A "szuperkórházzal" kapcsolatos beruházásra félretett egy összeget a kormány a jövő évi költségvetésben - mondta Varga Mihály a tervezett új budapesti létesítmény finanszírozására vonatkozó kérdésre.

A miniszter ugyanakkor hangsúlyozta, a kormány még nem döntött, új kórház épül-e, és ha igen, milyen lesz az új intézmény. 

Azt mondta: opció lehet egy új intézmény is Budán. Hozzátette: vannak előterjesztések, az egészségügyért felelős államtitkárság kidolgozott egy koncepciót, amely három regionális központba szervezné az egészségügyi ellátást Budapesten.

Varga Mihály kiemelte, hogy alapvető fontosságúnak tartja a meglévő kórházak megújítását a budai oldalon is, álláspontja szerint ezért forrásokat kell szánni a Szent Margit és a Szent János kórház felújítására, és különösen utóbbi esetében látja úgy, hogy "régóta elmaradt felújítások hiányoznak".

A miniszter szerint "akár így, akár úgy, lesz szuperkórház", mindenképpen jó, ha abban lesz része a János kórháznak, ha nem lesz része, akkor külön keretből kell megoldani a felújítását.