Forró a helyzet a jen körül

2016.05.23. 12:12

Bármennyire is próbálkozik Japán, és annak várhatóan tovább lazító központi bankja, valószínűleg nem fogják tudni sokáig gyengíteni a jent – véli a JPMorgan Private Bank ázsiai devizákért felelős vezetője. Ráadásul a jen jövője komoly politika ügy is lehet a nemzetközi terepen.

A jen gyengítésének kísérletével az egyik fontos probléma, hogy a japán vállalatok és befektetők továbbra is jelentős mértékű külföldi eszközállománnyal rendelkeznek. Ők pedig ha azt látják, hogy a japán fizetőeszköz gyengül, hazaviszik a tőkéjüket, ismét erősítve ezzel a szigetország devizáját – mondta a CNBC-nek Ben Sy a JPMorgantől.

Meglepő erő

Ezt támasztja alá, hogy bár a japán jegybank január 29-én meglepte a piacokat, és negatív kamatpolitikát vezetett be, a jen tovább erősödött a dollárral szemben, és egészen a 107-es mélységig esett a dollár/jen árfolyam a január közepén tapasztalt 120-as szintről. Közép-európai idő szerint hétfő reggel némileg a 110-es szint alatt állt az árfolyam.

A piacok számára komoly meglepetést okozott a jen erősödése a negatív kamat bevezetése után – mondja Sy. Megjegyzi azonban, hogy ez elsősorban a deviza hazai vásárlóinak volt köszönhető, különösen az exportőröknek, akik hazatelepítették a tőkéjüket. Őket pedig követték a külföldi befektetők is, úgyhogy végül a short pozíciókat felváltották a longok, vagyis egyre többen kezdtek a jen gyengülése helyett az erősödésére fogadni.

Az elemző ezzel együtt megjegyezte, hogy lát némi rövid távú kockázatot arra nézve, hogy a jen a 112-113-as szintig gyengülhet a dollárral szemben a júniusi Bank of Japan ülésig, mindazonáltal az elemző szerint egy ilyen gyengülés valószínűleg csak rövid életű lenne.

A dollár/jen árfolyam alakulása az év eleje ótaForrás: Investing.com

Mindent összevetve, a gazdasági fundamentumok vissza fogják vezetni a dollár/jen árfolyamot a 103-105-ös szintekig – tette hozzá Sy. Megjegyezte, a negatív kamatszint elégtelennek bizonyult, mivel a japán gazdaságpolitikába vetett bizalom hiánya miatt nem tudta érdemben felpörgetni a gazdaságot.

Nemzetközi feszültség

Mindeközben a jen árfolyama politikai dimenzióban is megjelent az elmúlt időszakban. Ahogy a napokban összeültek a G7 országok pénzügyi vezetői, az USA pénzügyminisztere, Jack Lew jelezte, az amerikai álláspont szerint a jen az elmúlt időszakban „rendezetten” mozgott, és nem látják szükségesnek az állami beavatkozást. Ezzel szemben japán kollégája úgy véli, a mozgások rendezetlenek és spekulatívak voltak.

A G20 országok egyébként még februárban egyeztek meg arról, hogy kerülik a fizetőeszközök leértékelését a versenyelőnyök érdekében. A japán politikusok azonban úgy vélik, ennek nem kellene meggátolnia a közbelépést, amennyiben a jen „gyors és egyoldalú” mozgásokat produkál – ahogy tette az elmúlt időszakban is. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK