Forró a helyzet a jen körül

tőzsdék
Pedestrians are reflected on a share prices board in Tokyo on December 7, 2015. Japan's share prices rose 292.17 points to close at 19,796.65 points at the morning session of the Tokyo Stock Exchange, with exporters getting a boost from a weaker yen after another strong US jobs report made a Federal Reserve interest rate hike this month virtually certain. / AFP / YOSHIKAZU TSUNO
Vágólapra másolva!
Bármennyire is próbálkozik Japán, és annak várhatóan tovább lazító központi bankja, valószínűleg nem fogják tudni sokáig gyengíteni a jent – véli a JPMorgan Private Bank ázsiai devizákért felelős vezetője. Ráadásul a jen jövője komoly politika ügy is lehet a nemzetközi terepen.
Vágólapra másolva!

A jen gyengítésének kísérletével az egyik fontos probléma, hogy a japán vállalatok és befektetők továbbra is jelentős mértékű külföldi eszközállománnyal rendelkeznek. Ők pedig ha azt látják, hogy a japán fizetőeszköz gyengül, hazaviszik a tőkéjüket, ismét erősítve ezzel a szigetország devizáját – mondta a CNBC-nek Ben Sy a JPMorgantől.

Meglepő erő

Ezt támasztja alá, hogy bár a japán jegybank január 29-én meglepte a piacokat, és negatív kamatpolitikát vezetett be, a jen tovább erősödött a dollárral szemben, és egészen a 107-es mélységig esett a dollár/jen árfolyam a január közepén tapasztalt 120-as szintről. Közép-európai idő szerint hétfő reggel némileg a 110-es szint alatt állt az árfolyam.

A piacok számára

komoly meglepetést okozott a jen erősödése

a negatív kamat bevezetése után – mondja Sy. Megjegyzi azonban, hogy ez elsősorban a deviza hazai vásárlóinak volt köszönhető, különösen az exportőröknek, akik hazatelepítették a tőkéjüket. Őket pedig követték a külföldi befektetők is, úgyhogy végül a short pozíciókat felváltották a longok, vagyis egyre többen kezdtek a jen gyengülése helyett az erősödésére fogadni.

Az elemző ezzel együtt megjegyezte, hogy lát némi rövid távú kockázatot arra nézve, hogy

a jen a 112-113-as szintig gyengülhet a dollárral szemben a júniusi Bank of Japan ülésig,

mindazonáltal az elemző szerint egy ilyen gyengülés valószínűleg csak rövid életű lenne.

A dollár/jen árfolyam alakulása az év eleje óta Forrás: Investing.com

Mindent összevetve, a gazdasági fundamentumok vissza fogják vezetni a dollár/jen árfolyamot a 103-105-ös szintekig – tette hozzá Sy. Megjegyezte,

a negatív kamatszint elégtelennek bizonyult,

mivel a japán gazdaságpolitikába vetett bizalom hiánya miatt nem tudta érdemben felpörgetni a gazdaságot.

Nemzetközi feszültség

Mindeközben a jen árfolyama politikai dimenzióban is megjelent az elmúlt időszakban. Ahogy a napokban összeültek a G7 országok pénzügyi vezetői, az USA pénzügyminisztere, Jack Lew jelezte, az amerikai álláspont szerint a jen az elmúlt időszakban „rendezetten” mozgott, és nem látják szükségesnek az állami beavatkozást. Ezzel szemben japán kollégája úgy véli,

a mozgások rendezetlenek és spekulatívak voltak.

A G20 országok egyébként még februárban egyeztek meg arról, hogy kerülik a fizetőeszközök leértékelését a versenyelőnyök érdekében. A japán politikusok azonban úgy vélik, ennek nem kellene meggátolnia a közbelépést, amennyiben a jen „gyors és egyoldalú” mozgásokat produkál – ahogy tette az elmúlt időszakban is.