Gyorsan felejtenek a befektetők

ugrás zuhanás tőzsde befektetés hangulat kockázat
Vágólapra másolva!
Az európai részvénypiaci befektetők lassan szinte elfelejtik, hogy az EU-tagságról szóló brit népszavazás és meg brexit egyáltalán megtörtént. A piac ugyanis majdnem teljesen ledolgozta a pánik során felhalmozott veszteséget, így a kérdés az, vajon mennyire tartós ez a megnyugvás.
Vágólapra másolva!

A nagyobb kockázati étvágy egyik legfontosabb hajtóerejét a befektetők abba vetett hite jelenti, hogy a jegybankok további élénkítésekkel igyekeznek majd kivédeni a brexit negatív hatásait. A Pioneer Investments elemzése szerint azonban az újabb jegybanki mennyiségi lazítások már nem lesznek olyan nagy hatással a piacokra, mint a korábbi években. Jóllehet a monetáris élénkítés támogatóan hat a kereskedésekre, mindazonáltal a jelenlegi politikai és gazdasági bizonytalanságok közepette nem biztos, hogy erőteljes katalizátort jelent.

Ezzel párhuzamosan a második negyedéves gyorsjelentési szezon is igencsak csalóka képet mutat. Noha papíron jól néznek ki a számok, a most nyilvánosságra hozott adatok még jelentős részben a brexit előtti teljesítményre vonatkoznak. Az elemzés szerint a brit népszavazás Európa szerte egyértelműen negatív hatást gyakorol a növekedésekre.

Éppen ezért lesznek majd igazán érdekesek a harmadik negyedéves számok,

melyekből már sokkal több következtetést lehet levonni ezzel kapcsolatban.

Az MSCI Europe index a brexit előtt és után Forrás: Bloomberg

Mindellett – hangsúlyozza az elemzés – az elmúlt hónapban sokkal inkább a technikai, mintsem a fundamentális szempontok fűtötték a piacot. A befektetők ugyanis azzal számoltak, hogy további likviditás nyomhatja fölfelé az árfolyamokat.

Pozitív tényező azonban, hogy a piac immáron nem számít vállalti eredménynövekedésre, vagyis a harmadik negyedév esetleges örömteli fejleményei igencsak kedvező fogadtatásban részesülhetnek.

Mindent összevetve, a Pioneer úgy látja, 2016 további részében az indexek egy meghatározott tartományon belül mozognak majd, ahogy a politikai és gazdasági környezet egyre jobban letisztul.