Amikor az euró siker, Európa lenyomja az USA-t

euró, deviza, devizapiac, grexit
Nem bíznak benne.
Vágólapra másolva!
Azok a neves közgazdászok, akik szerint az euró kudarc és a közös fizetőeszköz bukását jósolják, nem figyelnek a tényekre – mondja Klaus Regling, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) vezetője. Meglátása szerint nemcsak az euró siker, de Európa a látszat ellenére még az Egyesült Államoknál is sokkal jobb teljesítményt nyújt.
Vágólapra másolva!

A válság már mögöttünk van – mondta Regling a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank éves találkozóján, csütörtökön. Az eurózóna tagjai számára válságkezelő mechanizmusként szolgáló ESM vezetője a CNBC-nek úgy nyilatkozott, a régió hivatalnokai számos olyan lépést tettek, melyektől az eurózóna jobban működik. Éppen ezért visszautasította az olyan jelentős közgazdászok, mint Joseph Stiglitz vagy Paul Krugman elítélő véleményét.

Stiglitz és Krugman ugyanis egyaránt évek óta hangoztatja, hogy az euró mint projekt hibás. Amellett pedig, hogy immáron nem egyszerű kilépni a rendszerből, Stiglitz például úgy véli,

az eurózóna rendszere bukásra ítélre a közös fizetőeszközt.

Regling azonban hangsúlyozta, ilyen jóslatok gyakran felmerültek az elmúlt években, és rendre tévesnek bizonyultak. Miután Reglinget konkrétan is kérdezték a két közgazdász álláspontjáról, jelezte, egyes emberek nem igazán veszik figyelembe a tényeket, melyek azt mutatják, hogy nagyon fontos döntéseket hoztak meg annak érdekében, hogy a térség kikerüljön a válságból.

Joseph Stiglitz is keményen bírálta az eurózóna rendszerét Forrás: AFP/Eric Piermont

Hozzátette, ha a közgazdászoknak lenne igazuk, annak lennének piaci következményei is. Regling meglátása szerint azonban a piaci reakciók egyszerűen nem tükrözik a lesújtó véleményeket. Hangsúlyozta, Európa igen erős gazdasági fundamentumokkal rendelkezik, melyek legalább olyan jók, ha nem jobbak, mint az Egyesült Államokéi.

Jóllehet elismerte, hogy az Európai Központi Bank agresszív monetáris politikája mellett a régió továbbra is törékeny növekedéssel és súlyosan magas munkanélküliséggel küzd, az ESM vezetője szerint az egy főre eső GDP általában megegyezik az amerikai adattal, miközben

Európában sokkal jobb a jövedelemeloszlás.

Kiemelte, az elmúlt 15 évben az európai háztartások 80 százaléka tapasztalt reáljövedelem emelkedést. Ezzel szemben az USA-ban ez csupán 10-20 százalék, ami egyértelmű különbséget jelent Európa javára.