Idén kétezer pályaválasztás előtt álló fiatal jelentkezett be a kétnapos Szakmázz! Budapest – Pályaválasztási kiállításra. A kiállítás elsősorban az általános iskolások pálya-, szakma- és iskolaválasztását segíti. A Hungexpo D pavilonjában egymást lökdösték a diákok.

Szerafina azt mondta az Origónak, ő mentőtiszt szeretne lenni. Már tizenegyedikes a Kanizsay Dorottya Egészségügyi Szakképző Iskola és Gimnáziumban. Azért jött ki, hogy segítsen az egészségügy felé orientálódó nyolcadikosoknak. „Nagypapám orvos volt. Szeretek embereken segíteni, ezért választottam az egészségügyet.” 

Forrás: Szabó Gábor - Origo

Az iskola egyik pedagógusa azt mondta, hogy meg kell dolgozniuk azért, hogy legyenek tanulóik,  de eddig még minden évben tudtak négy új osztályt indítani.

„Persze az egészségügyi bérek nem a legkecsegtetőbbek ma Magyarországon, de van olyan, akinek már egészen fiatalon ez a szakma elhivatottsággá válik” – tette hozzá a pedagógus. 

A rendezvényen 81 szakközépiskola és szakgimnázium mutatja be az elérhető képzéseket és szakmákat, a szervezők mintegy 7000 látogatót várnak az Hungexpóra. 

A kétnapos (október 11–12.) kiállításon hét szakmacsoporttal ismerkedhetnek meg a diákok. A műszaki, kereskedelmi, vendéglátó, számítástechnikai, művészeti, egészségügyi és építőipari iskolák mutatkoznak be. 

Az ácsok nem panaszkodnak a fizetésre

„Nagyon kevesen tanulnak ma ácsnak, nagyon rossz a szakma utánpótlása” – mondta az Origónak Nagy József ács-tetőfedő mester. Pedig nem egy rosszul fizetett szakma, nagyon jól meg lehet élni belőle. 

A képzés alatt ösztöndíjjal is támogatják azokat a diákokat, akik jól tanulnak. „Hiányszakma a mienk, ma az építkezésekre nem találnak az építtetők ácsokat. Egy részük külföldre ment, az ismerőseim között is vannak, akik kint próbálnak boldogulni” – mondta. 

Forrás: Szabó Gábor - Origo

Egy fiúkból álló csoport ki is próbálta a tetőépítést. Nagy József egy lekicsinyített tetőszerkezet összerakását mutatta meg a nyolcadikosoknak. De ezek a fiúk a tetőépítés után kategorikusan kijelentették, hogy nem szeretnének szakmát tanulni, 

ők gimnazisták szeretnének lenni. 

„De azért jó volt kipróbálni a tetőépítést” – mondták. A fiúkat az osztályfőnökük hozta ki a Szakmázz!-ra, de őket inkább a külföldi élet vonzza, nyelveket akarnak tanulni. 

A nyolcadikosok januárban írják meg a központi felvételit, és februárban kell elküldeniük a jelentkezési lapjukat, amelyen feltüntetik, hogy hol szeretnének továbbtanulni. 

A kovács népszerű volt

Volt mesterségek utcája is. Leginkább a kovácsnál álltak sorba diákok, mivel egy díszpatkót is kaptak ajándékba, amibe még a nevüket is beleütötte Oppenauer Péter díszkovács. 

Szakmázz! szakmaválasztó kiállítás 14 éveseknek a Hungexpón 2016. október 11-énForrás: Szabó Gábor - Origo

„Van még egy-két iskola, ahol kovácsmesterséget tanítanak, én Győrben tudok egyet, és az Alföldön. A szépre mindig van igény” – mondja Oppenauer Péter, aki már iparművészeti szinten űzi a mesterséget. „Egy jó szerszámra, kerítésre, egy jó baltára mindig szükség van, de nagyobb megrendeléseim is vannak. 

Ehhez a szakmához főleg kézügyesség kell,  és olyan ember, aki szeret a saját szívéből, lelkéből adni. A kalapács magától nem jár. Napi 15-16 ezer ütés van egy-egy termékben. A kovácsmesterség a második legnehezebb szakma a bányászat után” – tette hozzá. 

Még a jegyeket fel kell húzni

Voltak a kiállításon olyanok is, akik azt mondták, programozók, játéktervezők szeretnének lenni. 

Forrás: Szabó Gábor - Origo

Csak még a tanulással gondok vannak, mondta Imi, mert hármasai vannak főleg. „De van még fél évem, majd ráhajtok” – tette hozzá. 

Vannak elképzelések

Általában nem jellemző a tanácstalanság a nyolcadikosokra. Szinte mindenkinek van valamilyen elképzelése. 

Bogi például azt mondta: 

Csak azt tudom, hogy német nemzetiségi iskolába szeretnék menni, csak még nem tudom, melyikbe, egy biztos, hogy nyelveket szeretnék tanulni.” Barátnője, Anna pedig már most a Madách Színházban táncol. Én valószínűleg táncos leszek, mondta, és már azt is tudja, hogy a Nemes Nagy Ágnes művészeti suliba szeretne felvételizni. 

Forrás: Szabó Gábor - Origo

Ez az első alkalom, hogy  a MÁV is részt vesz ezen a kiállításon  – mondta Kiss Mária, a MÁV Zrt. projektvezetője. „Jellemzően itt munkáltatók nem is nagyon jelennek meg. Csábításnak, interaktív játékokat hoztunk, mozdonyszimulátort és táblagépen játszható játékokat. Kilencféle vasutasszakmát tanulhatnak a diákok a partneriskoláinkban” – mondta az Origónak. 

A MÁV is munkaerőhiánnyal küzd, sokszor a pályaudvarokon, a hangosbemondókon keresztül is keresnek munkatársakat a vasutasok.