A jó alkalmazott úgy gondolkodik, mint a vállalkozó

Richard Branson angol vállalkozó
Richard Branson
Vágólapra másolva!
Richard Branson szerint ha valaki alkalmazott, mielőtt saját vállalkozásba kezd, a nyilvánvaló előnyök – anyagi biztonság és kiszámítható jövedelem – mellett még valamiért hasznos: igenis éppen innen lehet inspirálódni az önállóságra.
Vágólapra másolva!

“Jó néhány nagyszerű kollégát vesztettünk el a vállalkozói szféra javára – írja blogjában a Virgin alapítója, és kiemeli az Innocent Drinks, illetve az Air Asia alapítóit. – Szeretném azt mondani, mindent tőlem tanultak, de az igazság az, hogy mi legalább annyit nyertünk az ő lelkes munkájukból, mint ők a Virgintől.”

Branson kiemeli, hogy nagyon sok fontos kapcsolatot lehet kiépíteni úgy is, hogy az ember másnak dolgozik, ez is olyan eleme az alkalmazotti életformának, amely később kamatozhat vállalkozóként. A váltás legfontosabb garanciája az, hogy az ember rátaláljon arra az iparágra, ahol igazán elemében van.

Richard Branson Forrás: AFP/Paul Ellis

A poszt legszebb részlete, hogy Branson egyáltalán nem panaszkodik vagy ventillál. Tudatában van annak, hogy hatalmas cégében minden csapat potenciális vállalkozókból, startupperekből, riválisokból áll. Ő azonban ezt élvezi és megbecsüli. Ha valaki belép a Virginhez, a vezetőség az első pillanattól arra biztatja, viselkedjen és dolgozzon úgy, mintha ő maga volna a saját főnöke. Ebben a stratégiában a munkavállalók bizony vállalkozói attitűddel dolgoznak, viszont ettől dinamikusabb is minden folyamat: jó esélyük van rá, hogy elkerüljék a stagnálás csapdáit.

“A vállalkozó voltaképpen nem más, mint problémamegoldó – zárja a posztot Richar Branson. – És ki ne szeretné, ha a csapata csupa ilyen emberből állna?”