A marihuána miatt lett egy befektetési alap a legsikeresebb

marihuána dollár USD
Marijuana and Dollar notes
Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, megéri befektetni a kannabiszba, mert az Egyesült Államok legálisan működő ültetvényei óriási hasznot termelnek. Egy ausztrál hedge fund azért előzte meg versenytársait, mert bátran nyúlt a marihuánával foglalkozó cégekhez.
Vágólapra másolva!

Váratlan befektetés tette sikeressé a Tribeca ausztrál gazdasági vállalatot. Az 1998-ban alapított cég Global Natural Resources Fund elnevezésű alapja több mint 10 ezer alap közül végzett az élen a tavalyi évben, méghozzá

148,65 százalékos hozamot produkálva.

Az alap sikere a legnagyobb mértékben az észak-amerikai marihuánatermesztő cégeknek köszönhető,

melyek 22 százalékponttal járultak hozzá a 200 millió dolláros hozamhoz.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Liorpt

Ráadásul úgy tűnik, hogy a siker töretlen, csak idén további 4 százalékos emelkedés volt megfigyelhető ezeknél a vállalatoknál – írja a Bloomberg.

A Tribeca többek közt az Aurora Canabis és a Canopy Growth vállalatokba fektetett be. Mindkét cég orvosi marihuána termesztéssel foglalkozik, és részvényárfolyamuk a háromszorosára nőtt tavaly.

Csak idén 12 és 30 százalékos növekedésnél járnak.

A kannabisz nyolc amerikai államban és Columbia Kerületben már legális a felnőttek számára, míg az államok több mint felében orvosi célokra engedélyezték a használatát. Az iparág – legálisan működő része – tavaly 6,7 milliárd dolláros bevételt jelentett az Egyesült Államoknak, de az elkövetkező tíz évben a Cowen & Co. kannabiszkutató vállalat 50 milliárd dolláros árbevételre számít.

A jelentős emelkedést az alap természetesen nem csak a kannabisznak köszönheti, a lazactenyésztéssel foglalkozó cégek is jól teljesítettek.

Lazacfarm Norvégiában. Forrás: AFP/Eric Piermont

Csak az Egyesült Államokban több mint 10 százalékkal bővült a piac, de Ázsiában is jelentős a kereslet a hal iránt.

A Tribeca emellett a kobalttal és lítiummal foglalkozó vállalatokban is látott fantáziát, amelyek árfolyama a növekvő elektromos autó- és drón kínálat miatt emelkedett jelentősen.