Az Apple számain múlhat a bikapiac jövője

Apple, New York, iPhone, tőzsde
Az Apple Fith Avenue-i áruháza New Yorkban
Vágólapra másolva!
Alapjaiban határozhatják meg az amerikai technológiai szektor részvényeinek közeljövőjét az Apple kedden közzétett negyedéves eredményei. A világ legértékesebb vállalata így a szélesebb részvénypiac sorsát is befolyásolhatja.
Vágólapra másolva!

Noha az amerikai részvénypiac az elmúlt időszakban elkezdett veszíteni a lendületéből, árfolyamok még mindig új csúcsokat érnek el. Ezzel párhuzamosan viszont folyamatosan érkeznek olyan vélemények, melyek már a közelgő viharra figyelmeztetnek. Ebben a környezetben kulcsfontosságú lesz, hogy milyen számokat tesz közzé kedden a világ legértékesebb társaságának számító Apple. De ha ez nem volna elég, szerdán még a Tesla is jelent – írja a MarketWatch.

Az Apple egyébként az utolsó jelentő lesz a híres FAANG részvénycsoport – Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google – vállalatai közül, de kétségkívül a legnagyobb hatású is. Következésképpen ez a hét kiemelt súllyal esik majd a latba a bikapiac jövőjét illetően.

A részvénypiac motorjai

Nem véletlen, hogy egyes elemzők egyenesen

az Apple vállára helyezik a technológiai szektor részvényeinek komplett jövőjét.

A befektetők egyébként a következő negyedévre vonatkozó előrejelzés mellett jelentős figyelmet fordítanak majd az iPhone 8 már nagyon várt bevezetésének részleteire is.

Az Apple részvényének idei teljesítménye Forrás: Investing.com

Azzal együtt, hogy az elmúlt időszakban a technológiai papírok az amerikai részvénypiac motorjának számítottak, az Apple súlya a FAANG csoportban most még az átlagosnál is nagyobb lesz. Az eddigi jelentések alapján ugyanis az látszik, hogy míg a Netflix és a Facebook szárnyaló eredményeket tett közzé, a Google mögött álló Alpahabet, valamint az Amazon inkább nehézségekkel küzdött.

Ráadásul

az Apple-nek az igazi sikerhez le kellene nyomnia az elemzői várakozásokat.

Általában ugyanis az a helyzet, hogy az előzetes prognózisokat a piac beárazza, vagyis ha egy cég csupán behúzza a várakozásoknak megfelelő eredményeket, akkor annak részvényei gyakran gyengülésnek indulnak – mondja Ian Winer, a Wedbush Securities részvénypiaci üzletágának vezetője.

Várakozások és árfolyamok

A cégek egyébként is sokszor nehéz helyzetben vannak a gyorsjelentések részvénypiaci hatásaival. Ha ugyanis egy vállalat lenyomja az elemzői prognózist, akkor általában némi pozitív elmozdulást produkál a papírja, míg ha alulmúlja azt, akkor jön a szakadás – derül ki a Bespoke Investment Group adataiból.

Komoly várakozások előzik meg az Apple számait Forrás: AFP/Justin Sullivan

Jóllehet a kiugró növekedési kilátások miatt egyes befektetők – mint a Goldman Sachs – továbbra is úgy számolnak, hogy a technológiai vállalatok hajtják majd a piaci növekedést, vannak olyanok is, akik inkább óvatosságra intenek. Bár az világos, hogy a FAANG vállalatok ténylegesen erősek,

a rendkívül magas részvénypiaci értékeltségek kockázatokat is rejtenek magukban,

különösen, hogy némely cég az értékeltségéhez képest nem is különösen nyereséges – figyelmeztet Howards Marks, az Oaktree Capital Management társelnöke.

A technológiai szektortól elszakadva, az látszik, hogy az amerikai vállalatok általános eredményei a második negyedévre eddig elég erősek és látványosak. Ezt támasztja alá, hogy az S&P 500 index cégeinek már több mint fele jelentett, és 73 százalékuk a vártnál magasabb profitról számolt be.