Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Butaság ellen is véd a vírusírtó

zsarolóvírus
Vágólapra másolva!
Komoly veszélybe sodorhatja magát az, aki feleltlenül kezeli az IT-biztonságot a cégénél. Gondolhatjuk, hogy az Ukrajnát és Oroszországot elért kibertámadás csak misztikum, ám Európa bármely más területét is elérheti a Bad Rabbit zsarolóvírus.
Vágólapra másolva!

A cseppet sem cuki rágcsáló a hasonlóképpen kedves nevű Petya vírus egyik fajtája lehet - állítja a Sophos vírusírtó vállalat. Valószínűleg hamis Adobe Flash Player telepítővel terjed, majd a fertőzött gépről megkísérli a cég lokális hálózatának többi számítógépét is megtámadni. A Petyához hasonlóan a Badrabbit is titkosítja a fájlokat és dokumentumokat a fertőzött gépen, pénzt követelve a feloldásért.

Ehhez a számítógépről begyűjtött jelszavakat és az általában használt leggyakoribb jelszavakat használja fel. Sokat lehet tenni ez ellen, ha a fontos jelszavakat megfelelő körültekintéssel választjuk ki.

Így kerülendő az 12345, a jelszo vagy az asdfgh típusú jelszavak használata.

zsarolóvírus Forrás: 123RF

A Sophos szerint elengedhetetlen a naprakész vírusvédelem, ami mi más lehetne, mint a cég terméke. Ugyanakkor azzal is sokat teszünk a gépeink védelméért, ha megfelelő jelszavakat használunk - amelyben egyaránt van szám, kisbetű és nagybetű. És mondani sem kell: céges gépekre tilos letölteni olyan tartalmat, ami nem ellenőrzött forrásból származik.

Érdemes emellett rendszeres biztonsági mentést végrehajtani, és a biztonsági másolatot külön helyen tárolni. A biztonsági másolat titkosításával elkerülhető, hogy az adatok rossz kezekbe kerüljenek. A vírustámadáson túl persze több tucatnyi oka lehet annak, hogy a fájlok elvesznek. Ilyen például a tűzeset, egy áradás, a lopás, de akár az is gondot okozhat, ha elejtjük a laptopot, vagy akár egy véletlenül töröljük a fontos fájlokat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről