Egekbe repítheti az aranyat az infláció

arany gold
TO GO WITH AFP STORY BY PHILIPPE ALFROY A gold worker holds a 1 KG gold bullion at Istanbul Gold Refinery (IGR) on January 13, 2015 in Istanbul. Since 2007, Turkish banks have opened gold accounts in their branches to collect gold bullions, coins, jewels as well as scrap gold that Turkish people are keeping "under the pillow" and to reintroduce it in the financial system so it can benefit the whole economy. It is estimated that Turkish households have accumulated at least 3,500 tons of gold "under the pillow".AFP PHOTO/OZAN KOSE
Vágólapra másolva!
Négy éve nem látott magasságokba emelkedhet az arany árfolyama, amenniyben a negatív kamatok és az emelkedő infláció kombinációja felpörgeti a nemesfém iránti keresletet. Egyes elemzők szerint jelenleg éppen egy bikapiac elején vagyunk.
Vágólapra másolva!

Az arany ára idén elérheti az unciánkénti 1400-1500 dolláros szintet is – mondja Ronald-Peter Stoeferle, az Incrementum ügyvezető partnere. A nemesfém 2013 szeptemberében forgott utoljára 1400 dolláron.

Bika vagy medve?

Idén az hajtotta fölfelé az aranyat, hogy számos befektető megriadt attól, Donald Trump talán mégsem lesz képes bevezetni a korábban beígért gazdaságélénkítő terveit. Ráadásul a brexittel kapcsolatos bizonytalanságok

csak tovább fokozták a menedékeszköz iránti keresletet.

Egy ilyen környezetben pedig az emelkedő infláció is az aranyat támogatja – írja a Bloomberg.

Egyelőre még a „technikai senki földjén" vagyunk, és a szezonális hatások sem igazán kedvezők – mondta Stoeferle. Az igazi felfutás azonban a nyár elején kezdődhet, mivel jelenleg még csak egy bikapiac kezdetén vagyunk – tette hozzá.

Az arany árfolyamának alakulása az elmúlt években Forrás: Investing.com

Mindazonáltal nem mindenki szemléli ilyen optimistán az arany jövőjét. A Société Générale például azt javasolja ügyfeleinek, hogy még a mostani felívelés idején adjanak el, mivel úgy számolnak,

az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatemelési ciklusa, illetve a politikai események korlátozott hatásai az arany árának csökkenését eredményezhetik.

A bank várakozásai szerint az idei negyedik negyedévben 1125 dolláron áll majd a nemesfém, ami nagyjából egybeesik a Bloomberg által megkérdezett elemzők prognózisainak 1230 dolláros mediánjával.

Globális infláció

Ezzel párhuzamosan a tavalyi negyedik negyedév legmegbízhatóbb aranyár előrejelzőjének számító BNP Paribas is óvatosságra intett ebben az évben. A pénzintézet még januárban jelezte, az arany valószínűleg gyengülni fog, amennyiben a Fed folytatja a kamatemelését és fenntartja a dollár erejét.

Kétséges az arany jövője Forrás: ANP/AFP/Koen Suyk

Amellett, hogy a Fed várakozásai szerint az amerikai infláció hamarosan eléri a célként meghatározott 2 százalékos szintet,

Európában is az árak emelkedése tapasztalható.

Februárban például 2 százalékos volt az eurózóna fogyasztói árinflációja, ami a legmagasabb 2013 februárja óta. Ugyanebben a hónapban az Egyesült Királyságban az inflációs 2,3 százalékos volt, ami egyszerre tükrözi a font gyengülését a brexitszavazást követően, illetve az olajár emelkedését.