Európa miatt eshet tovább a dollár

euró dollár deviza valuta
Vágólapra másolva!
A dollár jelenlegi gyengülése még nem állt meg, és további mélyrepülés várható – mondja a UBS elemzője. Dominic Schnider szerint a túlértékeltségnek, illetve Európának tudható be.
Vágólapra másolva!

A dollár index azt követően kezdett esni az elmúlt időszakban, hogy Donald Trump kijelentette, az amerikai fizetőeszköz túl erős. Az év eleji értékeltséget tekintve ez olyan értelemben nem is volt alaptalan, hogy 2017 kezdetén a főbb devizák elleni teljesítményt mérő dollár index a 103-as szint fölé is benézett – írja a CNBC.

A UBS elemzője szerint amennyiben a piacok a továbbiakban is kétségekkel tekintenek Donald Trump politikájára, az Egyesült Államokon kívüli világ pedig egyre javuló képet mutat, úgy

a dollár további gyengülése várható.

Ez nem azt jelenti, hogy a közeljövőben gyenge devizává válhat, csupán arról van szó, hogy a kereskedelmi súlyozást tekintve veszít erejéből – tette hozzá az elemző.

Ennek értelmében Schinder úgy számol, hogy a dollár kereskedelmileg súlyozott bázison egy közepes egyszámjegyű zsugorodást tapasztalhat a következő időszakban.

Európai hatás

A várható változás egyik kiemelkedő mozgatója az lehet, hogy jelenleg az euró igencsak erőtlen a dollárral szemben. Mindazonáltal megvan rá az esély, hogy az Európai Központi Bank (EKB) az idei év második felében szigorítani kezd a politikáján, ami felfelé nyomhatja az eurót a dollár ellenében – jelezte Schinder.

A dollár index idei alakulása Forrás: Investing.com

Az EKB a tervek szerint idén minden hónapban 60 milliárd euró értékben vásárol kötvényeket, azonban az elemzők arra számítanak, hogy ez jövőre – vagy akár még korábban – abbamaradhat, amennyiben folytatódik a régió gazdaságának talpra állása.

Schnider előrejelzése szerint

az euró/dollár árfolyam a következő 6-12 hónapban elérheti az 1,20-as magasságot is.

Noha jelenleg úgy tűnik, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed az egyetlen olyan nagy központi bank a világon, amely kamatot emel, és ez elvileg hátszelet adhatna a dollárnak, az elemző szerint ez önmagában nem befolyásolja a várakozását.

Kamatok és értékek

Ennek oka, hogy a UBS szakértője úgy látja, a magasabb kamatok önmagukban még nem feltétlenül vezetnek a fizetőeszköz erősödéséhez. Ami jelen esetben igazán fontos, az a kiindulási pont. A dollár esetében pedig az látszik, hogy

jelentősen túlértékelt.

Ennek a túlértékeltségnek a korrekciója várható a közeljövőben.

Az euró/dollár árfolyam idei változása Forrás: Investing.com

Hozzá kell tenni, hogy Schnider maga is bevallja, vannak olyan potenciális sokkok, melyek felforgathatják az előrejelzését. Ilyen lenne, ha az Egyesült Államokban olyan adóreformot fogadnának el, amely büntetné az országba érkező importot. Ez ugyanis feltehetően növelné a dollár erejét, jóllehet a szakértő szerint ennek kicsi a valószínűsége. Ezt támasztja alá az is, hogy a közelmúltban az elemzők visszafogták a várakozásaikat azzal kapcsolatban, hogy Donald Trump mekkora eséllyel tudja átvinni a változtatásokat a Kongresszuson.