Szakadás előtt állnak a brit üzletek

2017.01.16. 15:52

A felvásárlási és összeolvadási aktivitás élésen zuhanhat 2017-ben Nagy-Britanniában, köszönhetően a brexittel kapcsolatos bizonytalanságoknak – derül ki egy friss jelentésből. Mindeközben a font hónapok óta nem látott mélységbe zuhant, ahogy a befektetők egyre jobban árazzák be a kemény brexitet.

Noha Nagy-Britannia elkerülte a felvásárlási és összeolvadási (M&A) összeomlást 2016-ban, idén már nehezebb lesz a helyet. Tavaly ugyanis a külföldi cégek kihasználták a font erőteljes leértékelődését a dollárral szemben, és igyekeztek lecsapni a brit cégekre – derül ki aThomson Reuters adataiból.

Ezzel együtt a Baker McKenzie jogi cég nemrég kiadott jelentésében arra hívta föl a figyelmet, hogy a szigetország békés válása az Európai Uniótól nem eredményezne komoly szakadást az üzleti aktivitásban, azonban a bizonytalanságok már sokkal inkább.

Kockázatos terepen

Tekintve a brexit hatását az üzleti bizalomra, a cég úgy számol, hogy

az M&A értékek kétharmadukkal esnek majd idén, miután tavaly az év első felében néhány nagy üzlet felpörgette a 2016-os teljesítményt – jelezte Tim Gee, a Baker McKenzie londoni partnere.

Nagy zuhanás előtt a londoni üzleti életForrás: AFP/Oli Scarff

Hasonlóképpen az EU-ból való kilépés kapcsán kialakuló piaci volatilitás szintén igen komoly hatásokkal bír majd az idei, határokon átívelő vállalati felvásárlásokra és összeolvadásokra – tette hozzá Gee.

A Baker McKenzie és az Oxford Economics mindezek alapján arra számít, hogy a brit M&A értékek 125 milliárd dollárra zuhanhatnak vissza a tavalyi, rekordnak számító 340 milliárdos szintről. Mindazonáltal a Baker McKenzie előrejelzése szerint az üzleti aktivitás idei szakadása után 2018-ban újra élénkülés következhet.

Nagy zuhanások

Ezzel párhuzamosan a font az 1,20 dolláros szint alá süllyedt a hét első kereskedési napján, amire az októberi hirtelen beszakadás óta nem volt példa. Az esés annak hatására következett be, hogy a Sunday Times vasárnap arról írt, Theresa May brit miniszterelnök a sokak által várt keddi beszédében a hard brexit, vagyis a közös piactól való teljes elszakadás pályáját fogja fölvázolni.

A font/dollár árfolyam alakulásaForrás: Investing.com

Jóllehet a font némileg visszakapaszkodott a kezdeti mélypontról, úgy tűnik, hogy a piac még mindig nem árazta be teljesen a hard brexit lehetőségét – nyilatkozta a Bloombergnek Sean Callow, a Westpac Banking Corp. vezető stratégája.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK