A németek a második világháború után annyira féltek a szovjet fenyegetettségtől, hogy aranykészleteik egy jelentős részét külföldre menekítették. A német jegybank azonban úgy döntött, hogy a veszély elmúlt, így 674 tonna arany került vissza Frankfurtba.

A hidegháború alatt annyira aggódtak a német jegybankban, hogy több mint 50 ezer aranyrudat külföldi pénzintézetekben helyeztek el. Az 53 780 aranyrudat a Bundesbank két helyszínre vitte el: New Yorkba és Párizsba. 

A mai értéken számolva 

27,9 milliárd dollárnyi aranyat azonban visszarendelte Németország a külföldi bankoktól, sőt a jegybank közleménye szerint az utolsó darab is megérkezett Frankfurtba.

Egy 1000 grammos és 12,47 kilós német aranyrúdForrás: DPA/AFP/Peter Kneffel

A teljes készlet hazaszállításának befejezését eredetileg 2020-ra tervezték, de ezt a várakozásoknál jóval gyorsabban sikerült megvalósítani - írja a CNBC

Az egyenként 12,473 kilogramm súlyú rudakat azért kellett külföldre vinni,  mert a németek attól tartottak, hogy egy konfliktus esetén aranykészletük könnyen a szovjetek kezébe kerülhet. Vészhelyzet esetén az aranyat francia frankra váltották volna.

A teljes készlet súlya 674 tonna, és a hazaszállítást 2013 óta tervezik. Egy aranyrúd értéke 519 ezer dollár, azaz 133,5 millió forint.

A német arany egy része Nagy-Britanniában. A Bank of England trezorjaiba is tároltak - a képen kb. 15 ezer darab aranytömb látható, ez 210 tonnát nyomForrás: Caters News Agency

Németországé a világ egyik legnagyobb aranykészlete. A jelenlegi átszállítás után továbbra is csak a német készlet fele van Frankfurtban, míg 36,6 százalék az Amerikai Központi Bank (FED) kincstárában, illetve 12,8 százalék Londonban van.

Gazdasági vészhelyzet esetén Németországnak opciója van az aranyat fontra vagy dollárra váltani.