Így gyűrték maguk alá a techcégek a világot

gazdagok, dollár veszteség, Mark Zuckerberg, Jeff Bezos, Bill Gates
Vágólapra másolva!
Nem is volt olyan rég, amikor a világ legnagyobb vállalatai olyan híres márkák voltak, mint a Coca-Cola, vagy a Marlboro. Azonban 2017-re a rangsor teljesen átrendeződött, és a számítástechnikai és informatikai szektor képviselő lehagyták az egész világot.
Vágólapra másolva!

Néhány évtizede még nem – vagy csak alig – léteztek azok a nagy szilícium-völgyi vállalatok, amelyek ma már uralják az egész világot.

Elsőre azt gondolnánk, hogy a növekedésük hosszú folyamat, ám ha az elmúlt tíz évet vizsgáljuk, már akkor is szembetűnő, hogy mennyire maguk alá gyűrték a világot a techóriások.

A Facebook, az Amazon és a Microsoft is a lista elején található Forrás: AFP

Míg 2006-ban egyedül a Microsoft volt az, amely befért a legnagyobb öt cég közé, addig napjainkra csak a számítástechnikai szektor képviselteti magát az élmezőnyben. Ez tökéletesen látszik a visualcapitalist.com ábráján is.

Eltűntek a kék, azaz nem techcégek, míg a körök mérete, azaz érték egyre nagyobb lett Forrás: Visual Capitalist

Persze ez nem jelenti azt, hogy az egykor az élen álló márkák nem növekedtek vagy összementek volna, hanem a bővülés mértéke olyan mértékű volt az informatikai vállalatoknál, hogy megelőztek mindenkit.

Jó példa erre a Microsoft, amely 2006-ban 62 milliárd dolláros értékkel vezette a listát.

A 2017-es rangsorban ez csak a 14. helyre lenne elég.

A Microsoft azonban a techcégek gyorsaságával bővült, és jelenleg is a harmadik helyen áll 143,2 milliárd dolláros cégértékkel.

A top100 cég értéke összesítve 2017-ben 3600 milliárd dollár volt.

Egyre többet és többet érnek az óriások Forrás: Visual Capitalist

A legértékesebb száz vállalat értéke összesen nagyobb, mint a német GDP,

ami a világ 4. legnagyobb gazdaságának számít.

A techcégek száma a világ legértékesebb 100 márkája között 23, ugyanannyi, mint ahány pénzintézet található az élvonalban. A BrandZ top100-as listáján 12 kínai vállalat is található, ez a szám 2008-ban még csak négy volt.

Majdnem minden negyedik cég techcég az első százban Forrás: Visual Capitalist