Minden negyedik agrárcég venne fel új embert

Business people waiting for an interview job Photography Businesswoman Businessman Mature Women Women Mid Adult Men Men Three People Group Of People Copy Space Adults Only Resume Job Interview Recruitment Office Chair Waiting Room Color Image Legs Crossed
Business people waiting for an interview job.
Vágólapra másolva!
A hazai kis-és középvállalkozások (kkv) többségének nem a tőke-, hanem a szakemberhiány okozza a legnagyobb gondot. A mezőgazdaságban minden negyedik cég tervez létszámbővítést, és ezeknél erős a béremelési szándék is.
Vágólapra másolva!

A KSH adata szerint 2017 harmadik negyedévében új csúcsokat döntögetett az üres álláshelyek száma - írja az Agroinform.hu. A vállalati szektorban bő 53 ezer betöltetlen pozíció volt, ami 30 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakában mért szintet

Munkaerőt vennének fel a cégek

A teljes nemzetgazdaságban több mint 70 ezer álláshely volt betöltetlen tavaly július és szeptember hónapok között.

Munkaerő felvételt tervez a hazai kkv-k többsége (illusztráció) Forrás: Getty Images/Xavier Arnau/Xavier Arnau

Továbbá a vállalkozások megítélése szerint nem a tőke- vagy kereslethiány, hanem a munkaerő- és szakemberhiány okozza a legnagyobb gondot a cégek számára – mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv-marketing főosztályának vezetője.

A kutatás szerint a tavaly év elejéhez képest közel dupla annyi (36 százalék) cég tervez munkaerőfelvételt,

minden tizedik kkv pedig négynél több fő alkalmazásában gondolkodik. Míg a mezőgazdaságban és a kereskedelemben közel minden negyedik (26 és 27 százalék), addig az iparban minden második cég tervez létszámbővítést.

Béremelést terveznek a kkv szektor cégei

Idén a kkv-k 75 százaléka készül béremelésre, ami terveik szerint átlagosan 9,5 százalékos lesz. Mindkét adat az index történetében az eddigi legmagasabb érték.

A fizetésemelési szándék a cég méretétől és tevékenységi körétől függetlenül egyaránt magas.

A leginkább a mezőgazdaságban (88 százalék) és a középvállalkozásoknál (86 százalék) dolgozók számíthatnak magasabb jövedelemre 2018-ban.