Tőzsdére megy és külföldön terjeszkedik a magyar UBM

Mitől lesz finom a tej? Tejtermelés, tehén, takarmányozás
Vágólapra másolva!
A magyar mezőgazdák – különösen az állattartók – között kevés olyan akad, aki nem ismeri az UBM cégcsoportot. Hazánk legnagyobb szójadara-kereskedője 1996-ban kezdte a működését, és mára a takarmánypiac meghatározó szereplőjévé vált. Uzsoki András, a cég egyik alapítója és Horváth Péter, az UBM vezérigazgatója az Agrárszektor.hu-nak nyilatkozott.
Vágólapra másolva!

A cég 1996-ban alakult, de kezdetben csak szójadara és gabona kereskedelmével foglalkozott. A takarmánygyártás, amely ma már a fő tevékenységük, 2007-ben indult meg náluk. A cégcsoport egyes vállalatai külön-külön is erősek, több cég is évi több tízmillárd forintos árbevétellel rendelkezik. A kilenc különálló vállalkozás azonban mégiscsak sok, és a cég jelenlegi terveihez egy egészen más struktúra illeszkedne – mondta Horváth Péter vezérigazgató, akinek feladata lesz

az UBM-et három éven belül a tőzsdére vinni.

Ezt több tényező is indokolja, legfőképpen az, hogy a külföldi partnerek számára is garantálja a vállalkozás megbízhatóságát.

Szinte nincs olyan állattenyésztő, aki ne ismerné itthon az UBM nevét Forrás: AFP/Steffi Loos

A cég Marosvásárhelyen egy évi 200 ezer tonna kapacitású takarmánygyárat épít 15 millió euróból.

Mivel egy ilyen beruházás lassan térül meg, nagyarányú hitel helyett hasznosabb lehet a tőzsdéről, tőkebevonással finanszírozni az ügyletet. A cégnél felmerült az alapítók visszavonulási lehetősége is, ami így könnyebben megvalósítható.

Bár több cég is terjeszkedik külföldön a takarmánygyártó iparágban, de az UBM igyekszik magasabbra pozícionálni a termékeit, és a prémium kategóriát professzionális, egyedi szaktanácsadással együtt nyújtani. A személyre szabott megoldások megtalálása a kezdetektől fogva az erősségük - mondja Uzsoki András. A cég nemcsak az összes hazai agrár-felsőoktatási intézménnyel, de az amerikai Wisconsin Egyetemmel is kapcsolatban áll.

Az interjú teljes terjedelmében az Agrárszektor.hu-n olvasható el.