Lezárta az eszközvásárlási programot az Európai Központi Bank

Európai központi bank
The European Central Bank (ECB) is pictured prior to the press conference following the meeting of the Governing Council in Frankfurt/Main, on January 19, 2017. / AFP PHOTO / Daniel ROLAND
Vágólapra másolva!
Az év végével lezárta masszív eszközvásárlási programját, és változatlanul hagyta az irányadó kamatot az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa csütörtöki ülésén, összhangban a piaci várakozásokkal.
Vágólapra másolva!

Így az irányadó refinanszírozási műveletek kamatlába 0,00 százalék, az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlába pedig 0,25 százalék, illetve mínusz 0,40 százalék maradt.

Az Európai Központi Bank (EKB) épülete Forrás: AFP/Daniel Roland

Az EKB honlapján nyilvánosságra hozott közleményben a testület megerősítette, hogy 2018 decemberében lezárja a több mint három és fél éve elindított eszközvásárlási programot (APP).

Az EKB 2015 márciusában kezdte meg a kötvényvásárlási programot, hogy pénzbőséget teremtve ösztönözze a gazdaságot, és megakadályozza, hogy krónikussá váljon az alacsony vagy negatív infláció.

A program keretében 2.600 milliárd eurót pumpált a gazdaságba az euróövezeti jegybank.

A kormányzótanácsnak az a szándéka, hogy az APP keretében vásárolt,

lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztést teljes egészében továbbra is újrabefekteti hosszabb időszakon keresztül,

azután is, hogy elkezdi emelni irányadó kamatokat, de legalábbis addig biztosan, amíg szükség van arra, hogy fennmaradjanak a kedvező likviditási feltételek és a meglehetősen laza monetáris politika.

Mario Draghi, az EKB elnöke a délután fél háromkor kezdődő sajtóértekezlet keretében ismerteti a döntések alapjául szolgáló megfontolásokat.