Lézerkerítés madarak ellen: nem csak hatékony, de humánus is

ÁLLAT FOTÓ FOTÓTÉMA madár madárfelhő madárraj seregély seregélyfelhő természetfotó
Rahat, 2016. január 4. Hatalmas seregélyraj repül a dél-izraeli Rahat város felett 2016. január 4-én. (MTI/EPA/Abir Szultan)
Vágólapra másolva!
A mezőgazdasági területeken a madarak által okozott kár elérheti a termés 30-40 százalékát is. A lézerkerítés elzavarja a termés szempontjából kártékony madarakat.
Vágólapra másolva!

A mezőgazdasági terményekben elsősorban a galambok és a seregélyek okoznak károkat, amelynek a mértéke akár 40 százalék is lehet - írja a Piacésprofit.hu. Egy 2014-es felmérés szerint a termelők 84 százalékának okoznak kárt a madarak, a becslések szerint minimum 16 százalékos termésveszteséget okozva.

A madarak azonban nem csak a mezőgazdaságban bosszantják az iparági szereplőket, hanem a raktárak, állattartó telepek, ipari létesítmények környékét is, ahol a madarak nem csak a fogyasztásukkal okoznak kárt, de a lehulló tollukkal vagy ürülékükkel szennyeznek is.

Van, ahol a madarakat sikerül elriasztani, ilyenek például a repterek, ezt viszont hatalmas költségek árán érik el.

Hatalmas seregélyraj - akár 16 százalékos termésveszteséget is okoznak Forrás: MTI/EPA/Abir Szultan

Ahol keletkezik valamilyen madarakkal összefüggő kár, ott a biztosítókra sem számíthat a tulajdonos, mert a biztosítók nem szeretik az efféle kockázatokat - mutat rá Péter István, a témával hivatásszerűen foglalkozó Agrosol 2000 Kft. vezetője.

A hosszú ideje megoldatlan gondot egy Agrilaser néven futó fejlesztés látszik orvosolni, amit köznéven talán lézerkerítésnek hívhatunk.

Ezek a zöld színű, kerítésszerű nyalábok nem ártanak az állatoknak, de távol tartják azokat a védett területtől. Európában főként sirályok, varjúfélék, galambok, vadkacsák, vadlibák és seregélyek ellen vetik be.