Hét év alatt megtriplázódhat az óceánokban a műanyagszemét

2018.03.23. 17:50

A világ óceánjai már napjainkban is tele vannak műanyag szeméttel, azonban egy új jelentés szerint rövid időn belül ez a mennyiség háromszorosára emelkedhet. A hulladék jelentős része Ázsiából érkezik, de még ennél is nagyobb baj, hogy fémek és mérgező anyagok is a vízbe kerülnek.

Megdöbbentő adatok olvashatóak a Future of the Sea című elemzésben, melyben többek közt az szerepel, hogy várhatóan az óceánok vizeiben úszó műanyaghulladék mennyisége 2025-ig megháromszorozódhat.

A tengeri hulladékok 70 százaléka műanyag, amely a tengeri élőlények széles körének okozhat sérülést vagy halált. A The Times arról ír, hogy a jelenlegi 50 millió tonna szemétből

2025-re 150 millió tonna is lehet.

Előrejelzések szerint 2025-re a világ évente 300 millió tonna műanyagszemetet fog kitermelni, aminek a fele előbb-utóbb az óceánokban köthet ki.

Egy teknős nejlonszatyorra harap rá, amely hasonlít egy medúzáraForrás: Biosphoto/© Sergi Garcia Fernandez / Biosphoto - Droit géré - Oeuvre protégée par copyright - - - -/Sergi Garcia Fernandez

Ez elképesztően döbbenetes adat, különösen annak fényében, hogy nagyságrendileg5250 ezer milliárd darab kisebb-nagyobb méretű műanyag már az óceánok vizében van.

Egy másik kutatásból kiderül az is, hogy a műanyagok 90 százaléka Ázsiából és Afrikából, egészen pontosan azok tíz folyóján keresztül ömlik a nyílt vizekbe.

Dzsakartában, Indonézia fővárosában gyerekek ugrálnak a vízbeForrás: NurPhoto/Aditya Irawan/NurPhoto/Aditya Irawan

A műanyagszemét nemcsak fizikai jelenléte miatt veszélyes az élővilágra, hanem azért is, mert azokban könnyebben összegyűlnek a baktériumok (például az E. coli), amelyek akár az emberek szervezetébe is bejuthatnak.

Az évente az óceánokba jutó szemét 30 százalékáért Kína felel,

innen 2,4 millió tonna műanyag jut a tengerekbe.

Kínát követi Indonézia, a Fülöp-szigetek, Vietnám, Sri Lanka, Thaiföld, Egyiptom, Malajzia, Nigéria és Banglades.

Szeméttel teli strand Bali egyik partszakaszánForrás: NurPhoto/Muhammad Fauzy/NurPhoto/Muhammad Fauzy

Az óceánokba a becslések szerint évente 8-9 millió tonna szemét kerül – íjra a Scientific American.

Szemléltetésképp, hogy mekkora mennyiségről van szó, a 8 millió tonna szemétből annyi bevásárlószatyrot lehetne megtölteni, amivel 6 centiméterenként körbe lehetne rakni a világ teljes partszakaszát.

Tengeri hulladékból készült bálnaszobor LondonbanForrás: CrowdSpark/(c) copyright crowdspark.com/Cecil Bell

További aggodalomra ad okot, hogy a jelentés szerint a műanyagszennyeződés tényleg óriási probléma, de korántsem a legnagyobb, a fémek és egyéb mérgező vegyületek nagyobb kockázatot jelentenek.

Az állatok fogyasztásán keresztül több vegyi anyag is juthat az emberi szervezetbe, Nagy-Britanniában például olyan kínai rákot találtak, amelyben kadmium volt. A kadmium pedig káros a vesére és a csontokra is.