Amikor jól jön, ha kopogtat a NAV

generációváltás a cégvezetésben, generációváltás, cég, vezető beosztás, fiatal és idős
Vágólapra másolva!
Az idei évi adózási szabályváltozások egyik markáns eleme volt az adóhatóság szolgáltató jellegének erősítése. Ezt egyebek mellett azt jelentette, hogy a hatóság ostorcsattogtatás helyett azt ígérte, segíti a vállalkozások jogkövető magatartását.
Vágólapra másolva!

Ez a hozzáállás több szempontból is kifizetődő: egyrészt a vállalkozások produktív résztvevői lesznek a gazdaságnak, vagyis több adót fizetnek, másrészt a hatóságnak sem kell bevételekről lemondania. Az új Air. és Art., valamint ezek egyes részletszabályait tartalmazó kormányrendelet megjelenését követően viszonylag hosszú ideig kellett várni, hogy a konkrétumok szintjén is tetten érhető legyen a fenti központi törekvés – derül ki Fekete Zoltán Titusz, az RSM Hungary adóigazgatójának blogbejegyzéséből.

Ma már többet lehet tudni a témáról, miután a NAV megjelentette a kezdő vállalkozások támogatásáról, mentorálásáról szóló tájékoztatóját.

A Mentor Program célja, hogy a NAV az újonnan alakult adózók (egyéni vállalkozók, cégbejegyzésre kötelezett szervezetek, civil szervezetek, ügyvédi irodák és szabadalmi ügyvivő irodák) jogkövetését elősegítse és megelőzze a helytelen adózási gyakorlat kialakulását.

A NAV azt várja a Mentor Programtól, hogy az új adózók jogkövetőek lesznek és helyesen adóznak majd Forrás: Shutterstock

Az egyes adókötelezettségek teljesítése, a jogszabályi előírásoknak való megfelelés gyakorta okoz fejtörést már régóta működő vállalkozásoknak is, nemhogy adózási gyakorlattal nem rendelkező kezdő vállalkozásoknak. A program keretében a hatóság így kézzel fogható segítséget nyújt a tájékozódásban, hogy a félreértések, a tapasztalatlanságból fakadó hibák ne gátolják a vállalkozás működését.

A NAV eddig is közzétett tájékoztatókat a honlapján, az idén azonban újítás lesz, hogy

ha egy vállalkozás ezek alapján jár el, az adott ügyben nem állapítható meg jogkövetkezmény

– eddig a hatóság nem vállalt semmiféle felelősséget azért, ha egy cég követte ezeket a tájékoztatókat. Természetesen ez nem vonatkozik az adótartozásra vagy az egyéb hibákra.

A mentorálás keretében a kezdő vállalkozás adószámának megállapítását követően a NAV 30 napon belül szóban vagy írásban ingyenes tájékoztatást nyújt az adókötelezettségekről, az ezekkel kapcsolatos információk elérhetőségéről és személyes kapcsolatfelvételt kezdeményez.

A mentorálási programban való részvétel önkéntes és ingyenes szolgáltatás, azonban ügyfélkapus előzetes regisztrációhoz kötött az eBEV portálon keresztül.


A személyes kapcsolattartás hat hónapig tart, a mentorálás mellett az adóhatóság a Mentor Program keretében egységes tematika mentén országszerte szervez fórumokat a kezdő vállalkozások és az érdeklődő adózók számára. Ez a kapcsolat azért is fontos, mert így a cégek nem egy későbbi adóellenőrzés során találkoznak először a hatóság képviselőivel, ami könnyebbé teheti a későbbi kommunikációt.