Kiállíthat-e saját magának számlát a vállalkozás?

szervíz
Vágólapra másolva!
Az élet néha hoz különleges helyzetet. Ilyen, amikor egy autószervíz a saját szervízében javítja meg a karambolos saját autóját, ugyanakkor a biztosító csak a számla után fizet. Számlázzon a cég önmagának? Mivel a cég áfás, ezért még az is kérdés, hogy levonhatja-e azt?
Vágólapra másolva!

„Az általános forgalmi adótról (áfa) szóló törvény 14. paragrafusa rendelkezik a kérdésről, amely szerint ezen tevékenység szolgáltatásnak minősül. Ellenérték fejében teljesített szolgáltatásnyújtás, ha az adóalany saját, illetve alkalmazottai magánszükségletének kielégítésére vagy általában, a vállalkozásától idegen célok elérésére másnak ingyenesen nyújt szolgáltatást, feltéve, hogy a szolgáltatáshoz kapcsolódóan az adóalanyt egészben vagy részben adólevonási jog illette meg" - írja Dr. Kelemen László adószakértő, jogász az Adózóna.hu-n.

Ezzel tehát az ügylet leszámlázható, az áfát pedig be kell fizetni utána.

Ha egy autószervíz a saját gépjárműve saját szervízben történő karambolos javításának költségét szeretné a biztosítóval megtéríttetni, úgy saját magának kell számlát kiállítania és csak az áfa felét vonhatja le Forrás: MTI/Manek Attila

Ugyanakkor a megfizetett áfának csak az 50 százalékát lehet levonni

az áfatörvény 124. paragrafusának (4) bekezdése szerint.

Cikkünk az Adózóna.hu cikke alapján készült.