Közel tízéves mélyponton stagnált a munkanélküliségi ráta szeptemberben az euróövezetben, az EU-ban pedig több mint tizennyolc éves mélyponton állt az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) kimutatása szerint.

A várakozásokkal összhangban az euróövezet 19 tagállamában augusztus után szeptemberben is 8,1 százalékon állt a munkanélküliségi ráta, ami 2008 novembere óta a legalacsonyabb. Egy évvel ezelőtt, 2017 szeptemberében 8,9 százalék volt az euróövezeti munkanélküliségi ráta.
Az euróövezetben az adósságválság csúcsán, 2013 áprilisa és júniusa között 12,1 százalékon tetőzött a munkanélküliségi ráta, és bár ennél a mostani, 8,1 százalékos szint jóval alacsonyabb, még mindig meghaladja a 2007-2008-as pénzügyi világválság előtti év 7,4 százalékos átlagát.

Munkanélküliség az EU-tagállamokban (2018. szeptember)


Szeptemberben az EU egészében az augusztusban regisztrált 6,7 százalékon, 2000 januárja óta, az Eurostat által havonta közzétett uniós munkanélküliségi ráta közlésének kezdete óta a legalacsonyabb szinten stagnált a mutató. Egy évvel korábban 7,5 százalék volt a munkanélküliségi ráta az EU-ban.
Szeptemberben 16 millió 574 ezren voltak munka nélkül az EU-ban, ebből 13 millió 153 ezren az euróövezetben. Az előző havihoz képest az EU-ban 35 ezerrel csökkent, ezen belül az euróövezetben viszont 2 ezerrel emelkedett a munkanélküliek száma. Az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban 1 millió 793 ezres, az euróövezetben pedig 1 millió 309 ezres volt a csökkenés.

Munkanélküliek tüntetése AthénbanForrás: AFP/Louisa Gouliamaki


A legalacsonyabb, 2,3 százalékos munkanélküliségi rátát szeptemberben a Cseh Köztársaságban regisztrálták, a sorrendben következő Németországban és Lengyelországban pedig egyaránt 3,4 százalék volt a munkanélküliségi ráta szeptemberben.A legmagasabb munkanélküliségi rátát Görögországban regisztrálták, 19,0 százalékost (júliusi adat), Spanyolországban pedig 14,9 százalékot mértek.
Magyarország esetében az augusztusi a legfrissebb adat, 3,8 százalék, ami a negyedik legalacsonyabb munkanélküliségi ráta az EU-ban.Összehasonlításképpen az Egyesült Államokban 3,7 százalékon állt a munkanélküliségi ráta szeptemberben az augusztusi 3,9 százalék, valamint az egy évvel ezelőtti 4,2 százalék után.