A Seychelle Köztársaság kibocsátotta a világ első, úgynevezett kék kötvényét - jelenti az Africanews. Az annak értékesítésből származó bevétel kizárólag a helyi halászat környezettudatos fejlesztésére valamint fenntarthatósági törekvések megvalósítására fordítható.

A 115 aprócska szigetet magában foglaló, az Indiai-óceánban található szigetország az első a világon, amely ilyen kötvényt dobott a piacra.

A Világbank bábáskodása mellett kidolgozott konstrukcióban, az állampapír értéke kizárólag a tengerre fordítható, azaz a halászat támogatására, illetve a védett, halászati tilalom alá eső tengerrészek megóvására.

A kék kötvények hozzájárulnak ahhoz, hogy az állami és a magánberuházások összekapcsolódhassanak, és segítsék az országot a fenntartható halászatra való áttérésben - közölte Vincent Meriton, a szigetország alelnöke.

A halászat kulcsfontosságú a helyi gazdaság számára. A jelentések szerint, a turizmus után a második legerősebb ágazat, mely a lakosság 17 százalékát foglalkoztatja, és az exportteljesítmény 95 százalékát adja.

Kék kötvényt dobott piacra a világ egyik legfelkapottabb turisztikai célországa, a Seychelle-szigetekForrás: RIA Novosti/Alexander Kovalev

A szigetországot a 2017-es adatok szerint mintegy 95 ezren lakják, a GDP-je 1,4 milliárd amerikai dollárt tett ki. 

Az első kék kötvényeket 15 millió dollár értékben dobták piacra, és a befektetők azonnal elkapkodták azokat.  

Laura Tuck, a Világbank fenntartható fejlődéssel foglalkozó alelnöke szerint, ez egy jelzés arra nézve, hogy a befeketők számára valóban fontos az óceánok élővilágának megőrzése a következő generációk számára.