Meglepő áttörés a műanyaghulladék-kezelésben

Fekete műanyag
Vágólapra másolva!
Új technológiai koncepciót mutatott be az Unilever, mely megoldást jelenthet a műanyaghulladék kezelésének egyik, eddig megoldhatatlan kérdésére - számol be arról a StoreInsider. Egy új, speciális pigment segítheti az optikai elven működő hulladék-leválogató gépeket abban, hogy az újrahasznosítható hulladék minél nagyobb arányban, valóban újrafeldolgozásra kerüljön, és ne a természetben, vagy az óceánokban végezze.
Vágólapra másolva!

A fekete műanyagból készült csomagolóanyagok újrahasznosításával eddig az volt a gond, hogy az optikai technológiával működő gépi válogató berendezések nem tudták megfelelően azonosítani ezt a hulladéktípust. Mivel az automata hulladékválogató berendezések által kibocsátott infravörös-közeli tartományú fényt a csomagolóanyag színét adó szénfekete pigmentek gyakorlatilag elnyelték, a rendszer nem tudta újrahasznosítható anyagként elkülöníteni ezeket, így végül a hulladéklerakókban vagy égetőkben végezték. (Magyarországon az optikai válogatás még kevéssé elterjedt, a legtöbb helyen a szelektív gyűjtésből származó csomagolási hulladékokat kézi erővel válogatják.)

Úgy tűnik, az Unilever most megoldotta ezt a problémát, ugyanis

kifejlesztett egy új pigmentet, amelyet már a termékei csomagolásában is alkalmaz.

Az optikai elven működő hulladékválogatók eddig nem ismerték fel a fekete színű flakonokat Forrás: Shutterstock

Az új, a gépi hulladékválogató rendszerek számára is „látható" fekete festékanyagot a cég először Axe (külföldön Lynx) és TRESemmé márkájú termékeinek nagy sűrűségű polietilénből (High Density Polyethylene, HDPE) készült flakonjainál használta fel, nyitásként a brit piacon. Ez azt jelenti, hogy ezeket a csomagolóanyagokat az optikai szenzorok már helyesen fogják felismerni, így évente csak Nagy-Britanniában akár 2500 tonnával több műanyagflakont hasznosíthatnak újra.

Ez a mennyiség nagyjából 1200 családi autó vagy 200 emeletes busz tömegével egyenlő.

Illuisztráció Forrás: AFP/Phanie/Burger

Ezzel párhuzamosan a vállalat folyamatosan növeli az újrahasznosított műanyagok arányát a termékek csomagolásában,

ez már a közeljövőben elérheti a 100 százalékot, Magyarországon is.

Az új fekete pigment technológiát az Unilever elérhetővé teszi az iparág más szereplői és globálisan más piacok számára is azért, hogy minél szélesebb körben lehessen alkalmazni. A vállalat közlése szerint az ENSZ fenntartható fejlődési céljaival összhangban, 2020-ig a felére csökkenti a termékei csomagolóanyagaiból származó, nem újrahasznosított hulladék mennyiségét.