Barnard azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy a „Rovarélmény" az első olyan étterem Dél-Afrikában, ahol kizárólag rovarokból készült ételeket szolgálnak fel, bár a világ különböző tájain ezek egyre népszerűbbek.
Barnard összebútorozott a helyi Gourmet Grubb nevű startuppal is, akik a fekete katonalégy lárváit fehérjeporrá és tejjé alakítják, melyből rovar alapú fagyit készítenek.
„Pár hónappal ezelőtt találkoztam Jean-rel és Leah-vel a Gourmet Grubb-ból, akiknek ugyanaz volt a problémájuk, mint nekem:
nem szeretjük a rovart az eredeti formájában, ezért úgy döntöttünk, hogy porrá őrölve fogunk ínyenc ételeket készíteni
- mondta Barnard a Reutersnek az étteremben.
Az étteremről helyszíni tudósítás is készült, bemutatva az egyes ételeket.
"Az embereknek tetszenek az újdonságok, jól megy a bolt" - nyilatkozta a tulajdonos, hozzátéve, hogy az alkalmi étterem novemberig nyitva marad, ami jóval túl van a tervezett határidőn.
A „Rovarélmény" vendégei mopane féregből készült puliszkát fogyaszthatnak paradicsomos chilis csatnival - utóbbi egy dél-ázsiai eredetű fűszeres szószféleség -, de választhatják a chilis fokhagymás mártással készített fekete katonalegyet vajdiós raviolival, mindkettő megfizethető áron, átszámítva kb. 985 forintért kapható.
Persze a ravioli sem a megszokott tészta, körülbelül fele-fele arányban van benne liszt és rovarpor - közölte Barnard, miközben éppen egy új termesz- és tücsökszállítmány érkezésére várt.
„Ez a környezetbarát táplálék a jövő étele"
- tette hozzá, elmondva azt is, hogy kínálatunkat kibővítették a rovarsörrel, rovarkeksszel, sőt még rovar alapú kutyaeledellel is.
Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint a rovarok kevesebb üvegházhatást okozó gázt és kevesebb ammóniát bocsátanak ki, mint a szarvasmarha vagy a sertés, sokkal kisebb mennyiségű talajt és vizet igényelnek. Jelenleg több mint 1900 ehető rovarfajt ismerünk.
A tudósok fenntartható és olcsó ételeknek tartják a rovarokon alapuló élelmiszereket, amelyek fehérje-, rost- és ásványi anyag tartalma magas.
„Soha nem ettem rovarokat korábban. A rovar íze semmilyen korábban megismert ízhez nem hasonlít"- mondta Angelo Caralse, a „Rovarélmény" egyik elégedett vendége. Olyan volt, mint a krokett, vagy a burgonya és a csicseriborsó, enyhén diós, fűszeres ízzel. Élveztem."
Forrás és képgaléria a rovarokból készült ételekről: Reuters.com