A befektetők nem látják az igazi aranybányát

sanghaji, sencseni tőzsde
A concerned Chinese investor reacts as he looks at prices of shares (red for price rising and green for price falling) at a stock brokerage house in Fuyang city, east China's Anhui province, 29 March 2016. China's stocks fell for a second day on Tuesday (29 March 2016), paring this month's advance, as technology companies slumped and property developers extended losses amid concern new price-cooling measures will hit sales. The Shanghai Composite Index slid 1.28 percent. Poly Real Estate Group. dropped to the lowest level in a month, dragging down a gauge of developers. The ChiNext index of small-cap shares plunged the most in three weeks. The Hang Seng China Enterprises Index fell for a fourth day as trading resumed in Hong Kong after a two-day holiday. The nation's biggest cities including Shanghai and Shenzhen rolled out measures late last week to tame soaring real-estate prices. The moves may hurt investor sentiment, according to Partners Capital International. Developers have led the Shanghai gauge's 10 percent rebound from the January low.
Vágólapra másolva!
Miközben Ázsia számos országa és térsége rendkívül erős alapokkal rendelkezik és izmos növekedési ütemet a produkál, a globális befektetők mégis alulsúlyozzák a kontinens részvényeit a portfólióikban. A Fidelity szerint pedig ezzel sokan komoly lehetőségektől esnek el.
Vágólapra másolva!

Kína, India és Délkelet-Ázsia ma a világ leggyorsabban növekvő országai, illetve térségei között vannak, de a nemzetközi befektetők portfóliói alapján úgy tűnik, sokan vagy nem veszik észre a lehetőséget, vagy félnek megragadni azt.

A Fidelity International elemzése rámutatott, a régió a feltörekvő piacok motorja, és nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a feltörekvők felülteljesítők legyenek globális viszonylatban.

Ha megnézzük az ázsiai országokat, akár a belső fogyasztás, akár a vállalatok állapota szempontjából, egyaránt arra jutunk, hogy Ázsia még mindig nagyon jó formában van

– mondta a CNBC-nek Medha Samant, a Fidelity befektetési igazgatója.

Hozzátette viszont, ha vetünk egy pillantást az ázsiai gazdaságok globális súlyára, illetve azok arányára a globális portfóliókban, akkor komoly szakadást találunk. A kontinens óriásai és kisebb, de gyorsan növekvő gazdaságai ugyanis rendkívül csekély szerepet játszanak csak a nemzetközi részvénypiaci portfóliókban. Ráadásul ezek a térségek ma „ésszerű" árazásokkal forognak, vagyis már nem számítanak különösen olcsónak. Ez azt jelenti, hogy a feltörekvő piacokon befektető szereplők már elkezdték beárazni a pozitív trendeket.

A nemzetközi befektetők szem elől tévesztik az ázsiai lehetőségeket Forrás: EyePress News

Ezt támasztja alá, hogy

az MSCI feltörekvő piaci mutatója, amely magában foglal kínai, dél-koreai, tajvani, indiai és brazil papírokat is, közel 12 százalékot erősödött az év eleje óta.

Mi több, egyes elemzők szerint az index még tovább emelkedhet 2019-ben, elsősorban a kínai gazdaságélénkítő lépéseknek köszönhetően – melyekhez társul még, hogy az elmúlt hetekben Kína újra erős makroadatokat kezdett közreadni.

A gyenge befektetői étvágy hátterében számos tényező állhat, azonban ebből a szempontból izgalmas lehet a JPMorgan egyik stratégájának véleménye. Hannah Anderson a CNBC-nek jelezte, fontos hogy nagyon óvatosan interpretálják a hónapról hónapra megjelenő adatokat. Noha a szakértő ezt elsősorban Kínára vonatkoztatva mondta,

a globális befektetők nézőpontjából valódi probléma lehet nemcsak a hivatalos adatok megbízhatósága, de a hosszabb távú trendek és kockázatok értékelése is.

Következésképpen, sokan talán azért maradnak távol az ázsiai részvényektől, mert sokkal kevésbé látják stabilnak azok háttereit a nyugati papírokhoz képest.