A történelem egyik legnagyobb sztrájkja kezdődik ma

india sztrájk
Illusztráció
Vágólapra másolva!
Két napra is lebénulhat India, de legalábbis nagyon megnehezedik az élet kedden és szerdán, amikor a tervek szerint mintegy 150 millió munkavállaló lép sztrájkba, hogy így tiltakozzon a kormány gazdaság- és munkaügyi politikája ellen.
Vágólapra másolva!

A Quartz szerint a munkabeszüntetéshez a gazdaság több szektorából csatlakoztak a munkavállalók. A felhívást eredetileg tíz, kereskedelmi dolgozókat tömörítő szakszervezet tette közé, amelyhez csatlakozott az egyik legnagyobb és legrégebb óta működő banki szakszervezet is. Az 1946 óta működő munkavállalói érdekvédelmi szervezet mintegy félmillió, a pénzügyi szolgáltatások területén dolgozót tömörít.

A kereskedelmi és banki dolgozók mellett számos üzemben, kohászatban, autógyárban is leteszik a munkát.

De sztrájkba lép a tömegközlekedési dolgozók jelentős része, valamint állami intézményekben és hivataloknál foglalkoztatottak, és vidéki gazdálkodók is.

Illusztráció Forrás: AFP/Narinder Nanu

A munkavállalók 2016 őszén már tartottak egy hasonlóan nagyszabású figyelmeztető megmozdulást, azonban az csak egynapos volt. Ha a mostani, kétnaposra meghirdetett munkabeszüntetésen valóban meglesz a várt, 150 milliós létszám, azzal az indiai sztrájk minden valószínűség szerint az emberiség történetének eddigi egyik legnagyobb ilyen eseménye lesz.

Az elégedetlenséget a Narendra Modi vezette kormány gazdaságpolitikája, elsősorban munkaerőpiaci intézkedési váltották ki.

A sztrájkolók szakszervezeti képviselői azt mondják, Indiában az alapvető árucikkek árai nagymértékben emelkednek, és azokban a boltokban, ahol azok olcsóbban beszerezhetők, egyszerűen hiánycikké váltak.

Ez pedig – állításuk szerint – tömegek számára nehezíti meg a megélhetést.

A központi bank egyik fiókja a decemberi sztrájk idején Forrás: The Times of India/Copyright © Bennett, Coleman & Co. Ltd 2018/Venkat Rao M

Dühösek a munkavállalók azért is, mert a Modi-kabinet nem tudja tartani ígéretét, melyet a munkahelyek számának növelésére tett. Ez évente nagyjából 10 millió új munkahely megteremtésére vonatkozott, ám a legutolsó adatok szerint

az álláshelyek száma nemhogy nőne, hanem inkább csökkent az elmúlt évben.

A szakszervezetek idegesek azért is, mert a vízfejű államhoz tartozó, nem hatékonyan működő nagyvállalatok egy részét a kormány privatizálni kívánja, illetve egyes cégeket egymásba olvasztani. A munkavállalók közül sokan aggódnak állásuk, illetve megszokott javadalmazásuk elvesztése miatt.

Egyelőre nem tudni, meglesz-e a rekordlétszám a kétnaposra hirdetett sztrájkra, és azt sem, hajlandó-e a Modi-kabinet figyelembe venni a szakszervezeti megmozdulást jövőbeli intézkedéseinél. Indiában egyébként viszonylag gyakoriak a sztrájkok, nemrégiben pénzintézetek összeolvasztása miatt szüntették be a munkát banki alkalmazottak.