Ezek voltak minden idők legdrágább válásai

Jeff és Mackenzie Bezos, Jeff Bezos, Mackenzie Bezos
(FILES) In this file photo taken on April 24, 2018 Amazon CEO Jeff Bezos and his wife MacKenzie Bezos poses as they arrive at the headquarters of publisher Axel-Springer where he will receive the Axel Springer Award 2018 in Berlin. - Amazon founder Jeff Bezos, rated the world's wealthiest person, announced on January 9, 2019 on Twitter that he and his wife Mackenzie Bezos were divorcing after a long separation. "We want to make people aware of a development in our lives," Jeff Bezos, 54, and MacKenzie Bezos, 48, said in joint statement posted to Bezos' Twitter feed. (Photo by JORG CARSTENSEN / dpa / AFP)
Vágólapra másolva!
Huszonöt évi házasság után válik Jeff Bezos, az Amazon.com alapítója és felesége, MacKenzie Bezos. A jogi procedúra lezárását követőn Jeff elveszítheti vagyonának felét, felesége pedig egy csapásra a világ negyedik leggazdagabb nője lehet. Bemutatjuk a történelem eddigi legdrágább válásait.
Vágólapra másolva!

Egy válás majdnem mindig befolyással van a két fél anyagi helyzetére, de amikor a világ leggazdagabb embere és felesége szakít, akkor teljesen új pénzügyi dimenzióról beszélünk.

Jeff Bezos - MacKenzie Bezos

Jeff Bezos vagyona megközelíti a 137 milliárd dollárt és jelenleg ő a világ leggazdagabb embere, ez viszont már nem lesz sokáig így. MacKenzie Bezos várhatóan a teljes vagyon felét, azaz közel 75 milliárd dollárt kap majd a válás után és ezzel ő lehet a legvagyonosabb nő a világon, míg Bezos jócskán visszacsúszik majd a leggazdagabbak listáján.

Jeff Bezos és MacKenzie Bezos Forrás: AFP/Jorg Carstensen

A pénz mellett a pár több ingatlant is birtokolt, ezeket is majd egymás között osztják fel. Bezos az Egyesült Államok 25. legnagyobb ingatlantulajdonosának számít. A vagyon elosztásának pontos menetéről még nem tudni semmi konkrétat, hiszen lehetséges, hogy Jeff és MacKenzie a házasságuk alatt kötöttek megállapodásokat, emellett pedig négy gyerekük is van, tehát lehetséges, hogy ők is részesednek a pénzből.

Adnan és Soraya Khashoggi

A szaúdi üzletember Adnan Khashoggi és felesége 1982-ben ment szét. A párnak 17 ingatlana, három repülőgépe és három jachtja volt. A válóper végén Soraya 874 millió dollárt kapott, amely mai értékén 2,2 milliárd dollár. Ez ugyan jócskán elmarad a várhatóan új rekorder, Bezos feleségének jövőbeli vagyonától, de így is tetemes összegről beszélhetünk.

Adnan Khashoggi és Soraya Khashoggi Forrás: Getty Images/Hulton Archive, Soraya Khashoggi

Bernie és Slavica Ecclestone

A korábban modellként dolgozó Slavica Ecclestone még 2008-ban adta be a váláshoz szükséges papírokat. Bernie Eccleston, a Forma 1-et évtizedekig uraló üzletember akkori becsült vagyona 3 milliárd dollárra volt tehető. Slavica a hírek szerint 1,2 milliárd dollárt kapott. Később kiderült, hogy Bernie is kapott 500 millió dollárt a felesége befektetési alapjából.

Bernie Ecclestone és Slavica Forrás: AFP/Odd Andersen

Rupert Murdoch és Anna Maria Torv

A médiavilág egyik legnagyobb alakja, Rupert Murdoch 31 év házasság után vált el második feleségétől, Anna Torvtól, aki 1,7 milliárd dollárt kapott a jogi procedúra lezárta után. Ennek az összegnek a nagy részét azonban nem készpénzben, hanem a News Corp, Murdoch médiavállalatának részvényeivel fizették ki.

Rupert Murdoch és Anna Murdoch Forrás: Getty Images/Peter Carrette Archive

Murdoch 17 nap múlva pedig már el is vette harmadik feleségét, Wendi Denget, akivel 14 évig volt együtt. Azonban tanult az előző házasságából, így ennél a szakításnál már csak néhány ingatlant kellett odaadnia egykori kedvesének köszönhetően a megkötött házassági szerződésnek.

Alec és Jocelyn Wildenstein

Wildenstein & Co-t Franciaországban alapította a 19. században Nathan Wildenstein (1851-1934), akinek eredeti foglalkozása szabó volt. Saját magát képezve vált műkincskereskedővé, és rövid idő alatt komoly sikereket ért el a területen. A Wildenstein család generációkon át foglalkozott műkincsek adásvételével, és ebből származik tetemes vagyonuk is. A család később áttette székhelyét az Egyesült Államokba, de vannak saját galériáik Párizsban is.

Jocelyn és Alec Wildenstein Forrás: Getty Images/Evan Agostini, Leonard Burt

Alec és Jocelyn Wildenstein 1999-ben döntött úgy, hogy külön utakon folytatják. A válóper nyomán a volt feleséghez 2,5 milliárd dollárnyi vagyon került. Ugyancsak a perben kötött másik megállapodás révén Jocelyn évente további 100 millió dollárt kapott, 13 éven át.