Huszonöt évi házasság után válik Jeff Bezos, az Amazon.com alapítója és felesége, MacKenzie Bezos. A jogi procedúra lezárását követőn Jeff elveszítheti vagyonának felét, felesége pedig egy csapásra a világ negyedik leggazdagabb nője lehet. Bemutatjuk a történelem eddigi legdrágább válásait.

Egy válás majdnem mindig befolyással van a két fél anyagi helyzetére, de amikor a világ leggazdagabb embere és felesége szakít, akkor teljesen új pénzügyi dimenzióról beszélünk.

Jeff Bezos - MacKenzie Bezos

Jeff Bezos vagyona megközelíti a 137 milliárd dollárt és jelenleg ő a világ leggazdagabb embere, ez viszont már nem lesz sokáig így. MacKenzie Bezos várhatóan a teljes vagyon felét, azaz közel 75 milliárd dollárt kap majd a válás után és ezzel ő lehet a legvagyonosabb nő a világon, míg Bezos jócskán visszacsúszik majd a leggazdagabbak listáján.

Jeff Bezos és MacKenzie BezosForrás: AFP/Jorg Carstensen

A pénz mellett a pár több ingatlant is birtokolt, ezeket is majd egymás között osztják fel. Bezos az Egyesült Államok 25. legnagyobb ingatlantulajdonosának számít. A vagyon elosztásának pontos menetéről még nem tudni semmi konkrétat, hiszen lehetséges, hogy Jeff és MacKenzie a házasságuk alatt kötöttek megállapodásokat, emellett pedig négy gyerekük is van, tehát lehetséges, hogy ők is részesednek a pénzből.

Adnan és Soraya Khashoggi

A szaúdi üzletember Adnan Khashoggi és felesége 1982-ben ment szét. A párnak 17 ingatlana, három repülőgépe és három jachtja volt. A válóper végén Soraya 874 millió dollárt kapott, amely mai értékén 2,2 milliárd dollár. Ez ugyan jócskán elmarad a várhatóan új rekorder, Bezos feleségének jövőbeli vagyonától, de így is tetemes összegről beszélhetünk.

Adnan Khashoggi és Soraya KhashoggiForrás: Getty Images/Hulton Archive, Soraya Khashoggi

Bernie és Slavica Ecclestone

A korábban modellként dolgozó Slavica Ecclestone még 2008-ban adta be a váláshoz szükséges papírokat. Bernie Eccleston, a Forma 1-et évtizedekig uraló üzletember akkori becsült vagyona 3 milliárd dollárra volt tehető. Slavica a hírek szerint 1,2 milliárd dollárt kapott. Később kiderült, hogy Bernie is kapott 500 millió dollárt a felesége befektetési alapjából.

Bernie Ecclestone és SlavicaForrás: AFP/Odd Andersen

Rupert Murdoch és Anna Maria Torv

A médiavilág egyik legnagyobb alakja, Rupert Murdoch 31 év házasság után vált el második feleségétől, Anna Torvtól, aki 1,7 milliárd dollárt kapott a jogi procedúra lezárta után. Ennek az összegnek a nagy részét azonban nem készpénzben, hanem a News Corp, Murdoch médiavállalatának részvényeivel fizették ki.

Rupert Murdoch és Anna MurdochForrás: Getty Images/Peter Carrette Archive

Murdoch 17 nap múlva pedig már el is vette harmadik feleségét, Wendi Denget, akivel 14 évig volt együtt. Azonban tanult az előző házasságából, így ennél a szakításnál már csak néhány ingatlant kellett odaadnia egykori kedvesének köszönhetően a megkötött házassági szerződésnek.

Alec és Jocelyn Wildenstein

Wildenstein & Co-t Franciaországban alapította a 19. században Nathan Wildenstein (1851-1934), akinek eredeti foglalkozása szabó volt. Saját magát képezve vált műkincskereskedővé, és rövid idő alatt komoly sikereket ért el a területen. A Wildenstein család generációkon át foglalkozott műkincsek adásvételével, és ebből származik tetemes vagyonuk is. A család később áttette székhelyét az Egyesült Államokba, de vannak saját galériáik Párizsban is.

Jocelyn és Alec WildensteinForrás: Getty Images/Evan Agostini, Leonard Burt

Alec és Jocelyn Wildenstein 1999-ben döntött úgy, hogy külön utakon folytatják. A válóper nyomán a volt feleséghez 2,5 milliárd dollárnyi vagyon került. Ugyancsak a perben kötött másik megállapodás révén Jocelyn évente további 100 millió dollárt kapott, 13 éven át.