Itt az újabb emissziós botrány? 44 ezer autót hívnak vissza

Jaguar Land Rover autógyár
Vágólapra másolva!
Tíz modelljének egyes példányait kénytelen visszarendeli a Jaguar Land Rover, miután kiderült, azok jóval a hivatalosan igazoltak felett bocsátanak ki üvegházhatású szennyező anyagokat – írja a The Guardian.
Vágólapra másolva!

A brit autóipari óriás, a Jaguar Land Rover legalább 44 ezer autóját kénytelen visszahívni, miután a brit hatósági ellenőrzésekkor kiderült, hogy egyes modellek több szén-dioxidot bocsátanak ki, mint azt korábban közölték. A hírt az EU nem élelmiszerekkel foglalkozó, termékbiztonsági riasztási rendszerétől is megerősítették.

A visszahívások egyaránt érintenek Land Rover és Jaguar márkanevek alatt futó autókat.

A legnagyobb brit autógyártónak ingyenesen kell elvégeznie a szükséges változtatásokat a járműveken.

Ezek az előzetes információk szerint szoftverfrissítéseket és fizikai beavatkozásokat is jelentenek.

Ugyanakkor a vállalat szóvivője azt közölte, egyes Range Rover Evoque modelleknél az abroncsokat is cserélni kell.

44 ezer autót hív vissza a Jaguar Land Rover Forrás: Jaguar Land Rover

A cég azt is közölte, elsősorban a 2016 és 2019 között gyártott autók érintettek a visszahívással, és néhány dízelüzemű modellt is be kell hogy rendeljenek.

Az emissziós értékek kapcsán most nagy figyelem hárul az autógyártókra, különösen a Volkswagen-botrány után. Az európai gyártók nagy közösségi nyomás alatt vannak, hogy járműveik kibocsátását folyamatosan csökkentsék, így támogatva az EU emissziós és környezetvédelmi céljainak megvalósítását.

A Jaguar Land Rovert financiális értelemben nem viseli meg a most bejelentett visszahívás, de mint a brit lapok megjegyzik, nagyon rosszkor jött a cégnek, hiszen épp a közelmúltban jelentették be 4500 fős leépítésüket a drasztikusan csökkenő eredményeikre hivatkozva. Azt is hozzátették, hogy autókat a gyártók elsősorban biztonságtechnikai okokból hívnak vissza, és

viszonylag ritka az, hogy teljes szériákat rendeljenek be emissziós problémák miatt.

A cég közleményt adott ki, amelyben megerősítették, hogy a szükséges változtatásokat ingyenesen elvégzik, és ezt követően minden berendelt autót igyekeznek a lehető leghamarabb kiadni tulajdonosának.