Sokaknak jár adókedvezmény betegségük után, de nem is tudnak róla

Személyi jövedelemadó-bevallást adnak fel a 62-es postán, Budapesten, adóbevallás
Vágólapra másolva!
Idén jelentősen bővült azon tartós egészségügyi problémák köre, amelyek után a dolgozók jogosultak arra, hogy a minimálbér 5 százalékát, vagyis az idei évben havi 7450 forintot a saját személyi jövedelemadójukból levonjanak. Immár jogosult a kedvezményre többek között az a mintegy 200 ezer nő is, akinél endometriózist állapítottak meg. A kedvezmény már a havi adóelőleg levonásakor is kérhető a munkáltatónál, de érvényesíthető az szja-bevallásban, egy összegben is.
Vágólapra másolva!

A vonatkozó kormányrendelet összesen 18 betegségcsoportot, ezen belül mintegy 700 olyan betegséget határoz meg, amely jogosulttá tesz az éves szinten 90 ezer forintot jelentő adókedvezményre.

2019 januárjától ebbe a körbe tartozik az endometriózis, illetve az emlő-, méhnyak-, petefészek-, prosztata- és heredaganat is.

Noha a jogosultságot csak az év elejétől állapították meg, fontos tudni, hogy a kedvezmény az eddigi betegségekhez hasonló módon akár öt évre visszamenőleg is járhat, amennyiben a betegség diagnosztizálása ennyi idővel korábban megtörtént.

Az endometriózis egy nőgyógyászati kórkép, melyben a normálisan csak a méh belső felszínén jelen lévő nyálkahártya a méh üregén kívül is megtalálható. Egyik gyakori oka a krónikus (menstruáció során felerősödő) alhasi fájdalmaknak, illetve a meddőségnek is. Előfordulása gyakori, Magyarországon becslések szerint mintegy 200 ezer nőt érint enyhébb vagy súlyosabb formában ez a betegség.

Sokan nem veszik igénybe a betegségek után járó adókedvezményt, pedig öt évre visszamenőleg is kérhető, de legkorábban a betegség orvosi megállapításától kezdve Forrás: MTI/Soós Lajos

Az adókedvezményt a munkavállalók vagy havonta kapják meg – ehhez az év első hónapjában adóelőleg-nyilatkozatot kell leadniuk –, vagy az éves adóbevallásukban igénylik vissza egy összegben. A korábbi évekre visszamenőleg járó adókedvezményhez (ez az akkor érvényes minimálbérek 5 százalékát jelenti) az érintett évekre vonatkozó adóbevallások utólagos revíziójával lehet hozzájutni. A kedvezmény igénybe vételének feltétele a betegség fennállását bizonyító orvosi igazolás, amely szakambulancia vagy kórházi szakorvos diagnózisára épül.

– javasolja Balog Lajos, a Trenkwalder Rehabilitációs üzletágának vezetője. – A kedvezményezett betegségek közé ugyanis a különböző érzékelési és mozgásszervi fogyatékosságok, mentális viselkedészavarok mellett olyan látszólag enyhe, hétköznapi betegségnek számító egészségügyi problémák is beletartozhatnak, mint a laktózintolerancia, a cukorbetegség vagy a Crohn-betegség."

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal korábbi tájékoztatása szerint 2017-ben 217 ezren éltek a betegségek után járó szja-kedvezmény lehetőségével,

egyes becslések szerint a kedvezményezetti kör kibővítésével ez a szám idén akár meg is kétszereződhet.