Varázslatos óriáskertté alakítanak át egy bezárt ausztrál bányát

2019.05.23. 06:33

Ökoturisztikai látványossággá alakítanak egy bezárt ausztráliai szénbányát a világ legnagyobb fedett esőerdőjét létrehozó briti Eden Project tagjai.

Cornwallban, a használaton kívüli kőfejtő területén húsz éve megnyílt Eden Project létrehozói az Alcoa amerikai alumíniumipari óriással fogtak össze, hogy a cég tulajdonában lévő

ausztrál szénbányájukat, Anglesea tengerparti városában, kertek összefüggő láncolatává alakítsák át, új életformát kínálva így a helyi közösségnek, és nem mellesleg 300 új munkahelyet teremtve.

Az angliai Eden ProjectForrás: AFP/ONLYWORLD.NET/Antoine Lorgnier

A 2015 óta

használaton kívüli szénbányát és erőművet kertekké alakítják, és egy hatalmas tó mellett kiállítóhelyeket létesítenek azzal a céllal, hogy a látogatókat megismertessék a helyi környezettel, megtanítsák őket a fenntarthatóságra.

Az angliai Eden ProjectForrás: AFP/robertharding/Jenny Pate

Ha segíthetünk az embereknek abban, hogy megértsék, a természetnek mi is részesei vagyunk és nem kívülállók, akkor úgy véljük, hogy van esélyünk arra, hogy megoldjuk a bennünket körbevevő környezeti problémákat" – hangoztatta David Harland, az Eden Project International vezérigazgatója az ausztráliai tervek  bemutatóján.

Az angliai Eden ProjectForrás: AFP/robertharding/Nick Servian

Harland hiszi, hogy az Ausztrália délkeleti tengerpartja mentén húzódó Great Ocean Road melletti Anglesea

40 hektáron elterülő új látványossága turisták ezrei számára lesz vonzó. Mintegy 103 millió dollár költségvetésből épül majd, megnyitását 2023 végére, 2024 elejére tervezik.

Az angliai Eden ProjectForrás: AFP/ONLYWORLD.NET/Antoine Lorgnier

Az elmúlt két évtizedben a nyugat-angliai Eden Project hatalmas üvegházait több mint 20 millió látogató kereste fel. A szervezet jelenleg 13 hasonló nemzetközi projektet fejleszt, egyebek között Kínában, Dubajban és az Egyesült Államokban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK