Kínaiaké lett, végül Szerbiába költözött az emblematikus szlovén Gorenje

2019.08.31. 14:39

Nagyjából egy év telt el azóta, hogy a kínai Hisense háztartásigép-gyártó vállalat többségi tulajdonos lett Szlovénia egyik legjelentősebb vállalatában, a Gorenjében. Azóta a kínaiak több száz dolgozótól szabadultak meg és átszervezték a teljes menedzsmentet, ráadásul komoly változások elé néz a vállalat a jövőben is.

A Hisense háztartásigép-gyártó vállalat körülbelül egy évvel ezelőtt megvette a Gorenje részvényeinek 95,42 százalékát, 293 millió euróért. A kisrészvényeseknek 12 eurót ajánlott részvényenként, ugyanannyit, amennyiért a kínai vállalat megvásárolta a nagyrészvényesek tulajdonrészét is a Gorenjeben.

A Gorenje bevétele 2017-ben 84 százalékot zuhant az egy évvel korábbihoz képest, végső soron a bevételek csökkenése  vezetett a cég eladásához. Miután a Hinsense felvásárolta a vállalatot bejelentették, hogy a gyenge eredmények miatt kivezetik a Gorenjét a tőzsdéről.

Akkoriban nagyon sokan aggódtak annak kapcsán, hogy az egyik legnagyobb exportra termelő szlovén cég - amely 11 ezer munkavállalóval rendelkezik a cseh és a szerb leányvállalatokat is beleszámítva - kínai kézbe kerüljön.

A Gorenje hűtőszekrények az 1980-as években robbantak be Magyarországon. Ahogyan a baon.hu írja, nyugaton jóval olcsóbban lehetett beszerezni a hűtőgépeket, de sokan üzleteltek is vele itthon. 1989-ben pedig Bécsből hazajövet szinte minden magyar rendszámú autó tetején ott díszelgett a Gorenje hűtőgép, amely ennek az időszaknak az emblematikus háztartási cikke lett.

illusztrációForrás: facebook/Gorenje

A vállalat azóta nem csak a régió, hanem teljes Európa egyik meghatározó háztartásigép-gyártó cége lett, a Hisense érkezése után viszont komoly változások történtek a Gorenjénél. Áprilisban bejelentették, hogy 270 munkavállalót fognak elbocsátani az átszervezések miatt, aztán végül ezt a számot hatvanra vitték le.

Zan Zeba, a vállalati szakszervezet elnöke akkor azt mondta, hogy azokat a teljes munkaidőben foglalkoztatott alkalmazottakat bocsátják el, akikkel a vállalat tavaly határozott időre kötött munkaszerződést.

Denis Ostir, a Gorenje vállalat szóvivője még márciusban beszélt arról, hogy azért nem hosszabbítják meg a most lejárt szerződéseket, mert azok szezonális szerződések voltak, amelyek gyakoriak egy vállalat működésében.

Mint később kiderült, a munkaerőre azért nem volt szükség, mert a Gorenje április elsején az új generációs hűtőszekrények gyártását teljes egészében áttelepítette Szerbiába, így a szlovén ipar egykori büszkesége, a Velenjében gyártott Gorenje hűtőszekrények ma már Valjevóban készülnek.

 

illusztrációForrás: AFP/John Macdougall

Ezzel az is biztossá vállt, hogy a Gorenje Valjevo, amely tavaly óta a kínai Hisense többségi tulajdonában lévő Gorenje-csoport tagja, az elkövetkező időszakban a csoport hűtőgépgyártásának európai központja lesz.

A Figyelő friss száma szerint a tulajdonosváltás kezdetekor a dolgozók körében nagy volt a bizonytalanság, mostanra azonban úgy tűnik rendeződni látszik a helyzet, ám ennek ellenére is vannak olyanok, akik önként hagyják ott a céget és néznek más munkalehetőség után.

Sok dolgozónak az sem tetszik, hogy a kínaiak megtartották azokat a vezetőket, akik szerintük felelősek a Gorenje csődjéért és a cég eladásáért.  

A hetilap szerint azonban a szakszervezet elégedett a Hinsense által bemutatott fejlesztési stratégiával és a termékportfólió átalakításával is. A kínai cég továbbra is azt tervezo, hogy eladja a Gorenje csoport minden olyan egységét, amely nem tartozik közvetlenül a háztartásigép-gyártásba.

A kínaiak a profilváltáson is gondolkodnak, mert állítólag 2023-ban új tévégyárat akarnak létesíteni, amely évi négymillió készülékkel látná el az európai piacot. A Hinsense-nek nagy múltja és tapasztalata van az elektronikai termékek gyártásában, a Gorenjének pedig éppen ez volt a leggyengébb területe, így - szakértők szerint - ebből valószínűleg sokat profitálhat majd a szlovén cég.

A Gorenje az előző évet 37,3 milliárd dolláros veszteséggel zárta, de a cég közleménye szerint ez a tulajdonosváltás következménye, amely tavaly, az első fél évben csökkentette a vállalat működésének dinamikáját, és ezt a konkurencia kihasználta.