Kínaiaké lett, végül Szerbiába költözött az emblematikus szlovén Gorenje

gorenje
A worker shows a range of retro-design refrigirators at the stand of Slovenian home appliance manufacturer Gorenje during the 52nd edition of the IFA (Internationale Funkausstellung) electronics trade fair in Berlin on September 3, 2012. IFA, Europe's largest consumer electronics and home appliances fair opens to the public from August 31 to September 5, 2012, with more than 1,400 exhibitors taking part. AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL / AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL
Vágólapra másolva!
Nagyjából egy év telt el azóta, hogy a kínai Hisense háztartásigép-gyártó vállalat többségi tulajdonos lett Szlovénia egyik legjelentősebb vállalatában, a Gorenjében. Azóta a kínaiak több száz dolgozótól szabadultak meg és átszervezték a teljes menedzsmentet, ráadásul komoly változások elé néz a vállalat a jövőben is.
Vágólapra másolva!

A Hisense háztartásigép-gyártó vállalat körülbelül egy évvel ezelőtt megvette a Gorenje részvényeinek 95,42 százalékát, 293 millió euróért. A kisrészvényeseknek 12 eurót ajánlott részvényenként, ugyanannyit, amennyiért a kínai vállalat megvásárolta a nagyrészvényesek tulajdonrészét is a Gorenjeben.

A Gorenje bevétele 2017-ben 84 százalékot zuhant az egy évvel korábbihoz képest,

végső soron a bevételek csökkenése vezetett a cég eladásához. Miután a Hinsense felvásárolta a vállalatot bejelentették, hogy a gyenge eredmények miatt kivezetik a Gorenjét a tőzsdéről.

Akkoriban nagyon sokan aggódtak annak kapcsán, hogy az egyik legnagyobb exportra termelő szlovén cég - amely 11 ezer munkavállalóval rendelkezik a cseh és a szerb leányvállalatokat is beleszámítva - kínai kézbe kerüljön.

A Gorenje hűtőszekrények az 1980-as években robbantak be Magyarországon.

Ahogyan a baon.hu írja, nyugaton jóval olcsóbban lehetett beszerezni a hűtőgépeket, de sokan üzleteltek is vele itthon. 1989-ben pedig Bécsből hazajövet szinte minden magyar rendszámú autó tetején ott díszelgett a Gorenje hűtőgép, amely ennek az időszaknak az emblematikus háztartási cikke lett.

illusztráció Forrás: facebook/Gorenje

A vállalat azóta nem csak a régió, hanem teljes Európa egyik meghatározó háztartásigép-gyártó cége lett, a Hisense érkezése után viszont komoly változások történtek a Gorenjénél. Áprilisban bejelentették, hogy 270 munkavállalót fognak elbocsátani az átszervezések miatt, aztán végül ezt a számot hatvanra vitték le.

Zan Zeba, a vállalati szakszervezet elnöke akkor azt mondta, hogy azokat a teljes munkaidőben foglalkoztatott alkalmazottakat bocsátják el, akikkel a vállalat tavaly határozott időre kötött munkaszerződést.

Denis Ostir, a Gorenje vállalat szóvivője még márciusban beszélt arról, hogy azért nem hosszabbítják meg a most lejárt szerződéseket, mert azok szezonális szerződések voltak, amelyek gyakoriak egy vállalat működésében.

Mint később kiderült, a munkaerőre azért nem volt szükség, mert a Gorenje április elsején az új generációs hűtőszekrények gyártását teljes egészében áttelepítette Szerbiába, így a szlovén ipar egykori büszkesége, a Velenjében gyártott Gorenje hűtőszekrények ma már Valjevóban készülnek.

illusztráció Forrás: AFP/John Macdougall

Ezzel az is biztossá vállt, hogy a Gorenje Valjevo, amely tavaly óta a kínai Hisense többségi tulajdonában lévő Gorenje-csoport tagja, az elkövetkező időszakban a csoport hűtőgépgyártásának európai központja lesz.

A Figyelő friss száma szerint a tulajdonosváltás kezdetekor a dolgozók körében nagy volt a bizonytalanság, mostanra azonban úgy tűnik rendeződni látszik a helyzet, ám ennek ellenére is vannak olyanok, akik önként hagyják ott a céget és néznek más munkalehetőség után.

Sok dolgozónak az sem tetszik, hogy a kínaiak megtartották azokat a vezetőket, akik szerintük felelősek a Gorenje csődjéért és a cég eladásáért.

A hetilap szerint azonban a szakszervezet elégedett a Hinsense által bemutatott fejlesztési stratégiával és a termékportfólió átalakításával is. A kínai cég továbbra is azt tervezo, hogy eladja a Gorenje csoport minden olyan egységét, amely nem tartozik közvetlenül a háztartásigép-gyártásba.

A kínaiak a profilváltáson is gondolkodnak, mert állítólag 2023-ban új tévégyárat akarnak létesíteni, amely évi négymillió készülékkel látná el az európai piacot. A Hinsense-nek nagy múltja és tapasztalata van az elektronikai termékek gyártásában, a Gorenjének pedig éppen ez volt a leggyengébb területe, így - szakértők szerint - ebből valószínűleg sokat profitálhat majd a szlovén cég.

A Gorenje az előző évet 37,3 milliárd dolláros veszteséggel zárta, de a cég közleménye szerint ez a tulajdonosváltás következménye, amely tavaly, az első fél évben csökkentette a vállalat működésének dinamikáját, és ezt a konkurencia kihasználta.