A héten új korszak kezdődik az űrrepülési ágazatban. Hétfőn ugyanis bejelentették, hogy megtörtént a Virgin Galactic űrrepülőgép-ipari vállalat és a Social Capital Hedosophia üzleti egyesítése. Ezzel pedig megkezdődhet a kereskedés az első tőzsdén jegyzett űrrepülési cég részvényeivel.

Megkezdődik a kereskedés New Yorkban a Virgin Galactic Holdings nevű vállalat részvényeivel, aminek eredményeként innentől bárki befektethet az űrutazásba. Lényegében ez a legfontosabb eredménye annak, hogy hétfőn bejelentették, lezárult a Virgin Galactic és a tőzsdei befektetési célokra létrehozott alap, a Social Capital Hedosophia egyesítése.

A legendás vállalkozó, Sir Richard Branson alapította Virgin Galactic egy olyan, vertikálisan integrált űrrepülőgép-ipari társaság, amely jelenleg is 600 előfoglalással rendelkezik a világ 60 országából kikerülő ügyfelek részéről. Ezek az űrutazási előlegek nagyjából 80 millió amerikai dollárt jelentenek, és a számítások szerint csak az első évben 120 millió dolláros potenciális bevételre számíthat a cég.

George Whitesides, a Virgin Galactic Holdings vezérigazgatója a következőket nyilatkozta:

Új időszak kezdődik az űrrepülésbenForrás: (c) 2016 Mark Greenberg/Virgin Galactic/Mark Greenberg

"A mai nappal új korszak veszi kezdetét a kereskedelmi űrrepülési ágazatban. A VG már számos kiemelkedő eredményt ért el a világűr meghódítása terén, ideértve például az első próbautas eljuttatását az űrbe egy kereskedelmi űrjárművel, és a mai bejelentés is hasonló mérföldkőnek számít. Most, hogy a VG részvényei nyilvános tőzsdei forgalomba kerültek, bárki befektethet az űrrepülési piac gyökeres átformálására törekvő űrutaztatási vállalatba, és részese lehet a kereskedelmi célú űrutazási ágazat izgalmas fejlődésének. Büszke vagyok a folyamatosan érkező előfoglalásokra és előlegekre, és arra az érdeklődésre, amely tevékenységünket kíséri, és alig várom, hogy valóra válthassuk fantasztikus asztronauta ügyfeleink űrutazással kapcsolatos álmait."

A tranzakció eredményeként a Virgin Galactic-hoz 450 millió USA dollár folyt be a részvényértékesítésből, és október 25-én a tőzsdei kereskedés zárásakor a vállalkozás piaci kapitalizációja 2,3 milliárd USA dollár volt. Az ügylet nyomán a Virgin Galactic meglévő részvényesei 59 százalékos részesedést szereznek a cégben. A vállalat igazgatótanácsának élére elnökként Chamath Palihapitiya, a Social Capital Hedosophia vezetője kerül.