Varga Mihály: Magyarország fejlődik a leggyorsabban az unióban

2019.11.18. 09:42

Magyarország fejlődik a leggyorsabban az unióban - jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter a Magyar Nemzetnek. A pénzügyminiszter azt mondta, hogy a kormány már hozzálátott a második gazdaságvédelmi akcióterv kidolgozásához, az új intézkedésekről a jövő év első felében születhet döntés.

A kormány már hozzálátott a második gazdaságvédelmi akcióterv kidolgozásához, az új intézkedésekről a jövő év első felében születhet döntés – mondta a Magyar Nemzetnek a pénzügyminiszter. Varga Mihály hozzátette: az egy számjegyű személyi jövedelemadót nem vetették el, a 700-800 milliárd forintos adócsökkentés – a költségvetési mozgásteret szem előtt tartva – legkorábban 2021 táján kerülhet napirendre. A több mint háromszázezer tagot számláló kata sorsával kapcsolatban a tárcavezető közölte: a minisztérium olyan szakmai javaslatokat kapott, amelyek megakadályoznák az adó visszaélésszerű alkalmazását a foglalkoztatásban. Mint mondta, előbb egyeztetnek a kérdésben, változtatás legfeljebb jövőre jöhet. 

Varga Mihály: Napirenden van az egy számjegyű szjaFotó: Csudai Sándor - Origo

Élen a magyar gazdaság

A miniszter úgy fogalmazott: "az elmúlt években megszokhattuk, hogy akadnak ellendrukkereink, a gazdasági folyamatok alakulását azonban nem kívánságok (...) határozzák meg". Az idei harmadik negyedévben az 5 százalékos bővülésével a magyar gazdaság növekedett a legnagyobb mértékben az egész Európai Unióban (EU), tehát nem tekinthető tárgyilagosnak az olyan kijelentés, amely kudarcosnak nevezi a kormány gazdaságpolitikáját - hangoztatta.

Varga Mihály örömteli ténynek nevezte, hogy a magyar gazdaság fejlődésében érdemi szerepet játszottak a megfelelően felhasznált uniós források. Volt olyan időszak, amikor az EU-tól érkező összegek nagyjából 10 százaléka került csak a gazdaságba. Ők azonban változtattak az arányokon, és úgy határoztak, hogy az uniós támogatások 60 százalékát a gazdaság fejlesztésére fordítják. Ez helyes döntésnek bizonyult - mondta a tárcavezető.

Jön a második gazdaságvédelmi akcióterv

A német-magyar gazdasági kapcsolatokról úgy vélekedett, hogy a viszony jó, nincs fennakadás. Az első gazdaságvédelmi akcióterv intézkedései közül sok már megvalósult, a fennmaradók január elsején indulnak. Közben a kormány hozzálátott a második gazdaságvédelmi akcióterv kialakításához is, a munka több tárca bevonásával zajlik - közölte Varga Mihály.

Varga Mihály arról is beszélt: a Magyar Kereskedelmi és Iparkamaránál (MKIK) azt tapasztalták, hogy bizonyos vállalkozói csoportok visszaélésszerűen alkalmazzák a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata), ugyanis alkalmazottaikat nem munkavállalókként, hanem vállalkozókként foglalkoztatják. Az ügyben a kamara összetett javaslatot juttatott el a tárcához. Az MKIK felvetéseit áttekintik, és egyeztetnek más szakmai szervezetekkel, kamarákkal is - közölte a miniszter. A szabályok esetleges módosítása jövőre következhet - olvasható a Magyar Nemzetben.

A magyar ipar  is jól teljesítForrás: MTI/Bús Csaba

A régióban is jól állunk

Mint arról korábban beszámoltunk,az Eurostat adatai alapján a hazai gazdaság az Európai Unión belül éves összehasonlításban messze a leggyorsabb, negyedéves összehasonlításban pedig Lengyelország mögött a második legnagyobb növekedést érte el. A magyar GDP bővülése így – értelemszerűen – a régióban is kiemelkedik, a hazai gazdaság jelenleg a régió éllovasa, ennek megfelelően a magyar gazdaság felzárkózása is a legdinamikusabb.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK