A csökkenő árak miatt fordultak a családi házak felé a vevők

2019.12.04. 16:31

Az elmúlt néhány hónapban kialakult ingatlanpiaci helyzetnek talán a közepes méretű, jó elosztású családi házak lehetnek a nyertesei. Növekvő népszerűségük oka egyszerű: áraik sokkal kevésbé nőttek, mint ami az ingatlanpiac más szegmenseiben tapasztalható volt.

Relatíve olcsóvá váltak a családi házak az elmúlt évek ingatlanpiaci áremelkedése során Budapesten és környékén, ugyanakkor az is jellemző, hogy számottevő kereslet tényleg csak a "jó áron" kínált házakra mutatkozik – a megfelelő adottságok mellett –, a magasabb árkategóriákban szerényebb a mozgás. Az ingatlanközvetítők szerint a vevők "minél olcsóbban" szeretnének vásárolni.

IllusztrációForrás: 123RF

Ez pedig azt is jelenti, hogy talán nem minden kerület veszi ki a részét a családi házak iránt megnövekedett érdeklődésből. Ilyen kerület például Újbuda, ahol "minden ellenkező híreszteléssel szemben" rendkívül nehéz most eladni a családi házakat, melyek ára ma már a 80 millió forintos árszint környékén indul – hangsúlyozta Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai irodáinak régiós vezetője.

Ezért az árért ráadásul csak öreg, nem karbantartott házakat kapunk. Várakozásai szerint éppen ezért a közeljövőben akár árcsökkenés is jöhet ebben a kategóriában, hiszen jelenleg rettenetesen drágák a családi házak, miközben a vevők "nagyon válogatnak", és alacsonyabb presztízsű kerületekben néznek inkább körül.

Így például a XXII. kerületben, ahol némileg más helyzettel szembesülhetnek az ingatlanpiacon. Errefelé több a tranzakció a családi házaknál, aminek oka egyértelműen az, hogy 20-30 százalékkal alacsonyabbak az árak, mint a szomszédos XI. kerületben. Ez pedig bőven elég vonzerőt jelent a vevők számára"– tette hozzá Nagy Csaba.

IllusztrációForrás: MTI/Manek Attila

Érezhető a vevői érdeklődés az északi agglomerációban, Dunakeszin is. Habár, mint Balla Frigyes, a Balla Ingatlan dunakeszi irodájának szakmai vezetője elmondta, az árakat tekintve rendkívül nagy a szórás errefelé, hiszen változatosak a telekméretek, eltérő a fekvés és az állapot. Az ugyanakkor elmondható, hogy Dunakeszin elfogadható állapotú házat most nem nagyon lehet kapni 50 millió forint alatt. Házak esetén egyébként a nappali plusz három- vagy négyszobás kialakítást preferálják a vásárlók.

A vevők Dél-Pesten azért ennél olcsóbban vásárolhatnak. „Így például a XVIII. kerületben, illetve annak agglomerációjában, Vecsésen, Gyálon, Üllőn 20-40 millió forintért keresnek kisebb családi házakat, ikerházakat, sorházakat. Elsősorban a felújított és jó ár/érték arányú, pontosan árazott ingatlanokat választják ki a kínálatból" – jelezte Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője. A felújítandó lakások most kevésbé keresettek, de ha egy felújításra szoruló ingatlant jó áron kínálnak – azaz jó az ár/érték arány és a felújítás költségeit számolva sem túlzó az ár –, akkor azért akad rájuk vevő.

IllusztrációForrás: geppetto.hu

De az olcsóbb, közepes méretű családi házakra Kispesten és Pestszenterzsébeten is vadásznak az érdeklődők, aminek az az oka, hogy ezek az ingatlanok jelenleg annyiba kerülnek, mint egy 50-60 négyzetméteres újépítésű lakás" – hangsúlyozta Lendvainé Pető Zsuzsanna, a Balla Ingatlan XIX. és XX. kerületi irodájának szakmai vezetője. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos, jó állapotú, 90-120 négyzetméteres családi házat a XX. kerületben 35-50 millió forintért meg lehetett vásárolni, miközben ilyen összegért legfeljebb csak egy fele ekkora újépítésű ingatlant kapnának.

Egy másik dél-pesti kerületben, Csepel-Hároson leginkább a zártkerti ingatlanok iránt mutatkozik komoly érdeklődés, azon egyszerű oknál fogva, hogy ezek a legolcsóbbak a kerület ingatlanpiaci kínálatban. Sok érdeklődő 7-9 millió forintért szeretne valamilyen ingatlanhoz jutni, mert ennél nincs több pénzük, de ennyiért persze még egy faházat sem tudnak kínálni nekik" – jelezte Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan Csepeli és Szigetszentmiklósi irodáinak szakmai vezetője.

IllusztrációFotó: Kiss József - Origo

 

Az újépítésű házaknál is hasonló a helyzet: az érdeklődők 20-25 millió forintért vásárolnának, miközben a kínálati árak 40-45 millió forintnál járnak.

Várakozásai szerint egyébként emiatt az újépítésűek árain mindenképpen változtatniuk kell a vállalkozóknak, mert a jelenlegi kínálati árakon nem lesz rájuk vevő. Mint mondta, jellemző volt az elmúlt egy-két évben, hogy az építkezések során folyamatosan emelték az árakat a beruházók, mostanra azonban ezek olyan szintre kerültek, ahol megszűnik a kereslet irántuk.