Több nyugati országban hódít az elektronikus és a készpénzmentes fizetés, de a jegybankoknak ennek ellenére is egyre csak növekvő mennyiségű készpénzt kell nyomtatniuk, ráadásul ennek egy része eltűnik. Ebből akkor lehet komolyabb probléma, ha az elveszettnek hitt készpénz egyszer csak újra felbukkan a piacon, vagy esetleg egyszerre akarják elkölteni, hiszen az komoly inflációs nyomást okozhat - írja a Magyar Nemzet.

Tavaly összesen 1700 milliárdnyi dollár volt kinyomtatva, pedig ezt megelőzően öt éve a szám még csak 1200 milliárd volt. Ez azért is furcsa, mert ilyen mértékű növekedést sem az infláció, sem pedig a gazdasági növekedés nem indokol. Ugyanakkor az Egyesült Államokban ez magyarázható azzal is, hogy mivel a dollár a világ vezető tartalékvalutája, ezért a készpénz jelentős része külföldre kerül.

Viszont nem csak az Egyesült Államokban figyelhető meg ez a trend, hanem más országokban is. Az ausztrál jegybank szerint a készpénzállomány rekordszinten áll a gazdaság méretéhez viszonyítva, de ennek nem tudják az okát.

illusztrációForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Szerintük nagyjából a készpénz negyedét használják a mindennapokban, de 8 százalék az úgynevezett feketegazdaságban mozog, ennek az útja pedig követhetetlen. Mindemellett sokan tartják otthon a pénzüket, de olyanok is vannak, akik eldugják, vagy éppen elássák a földben.

Az elásott készpénz jelentős részea földben lebomlik, de rágtak már meg bogarak és patkányok is eldugott pénzt.

A Magyar Nemzet szerint valaki félmillió eurót rejtett el a nem működő bojlerébe, amelyet távollétében az egyik barátja alatt megjavított és beindított, így a pénz gyakorlatilag elégett. A Bundesbank szerint csak Németországban 150 milliárd euró van elrejtve a háztartásokban, a helyzetet pedig tovább rontják a negatív hozamok és a kamatmentesség.