Noha nem ismeretlen fogalom már Magyarországon sem a húsmentes hús - az egyik gyorséttermi lánc már be is vezette a növényi alapú húspogácsát új szendvicsében, sőt egy magyar húsmentes húst gyártó cég még az Egyesült Államok piacára is betör - de a gyermekétkeztetésben a szigorú szabályok miatt eddig nem vezettek be ilyen ételt.
Most azonban borsófehérjéből készült húspótlóval kapcsolatos kísérletbe kezdtek egy budapesti általános iskolában.
A Food Control és az Új Budai Alma Mater Általános Iskola kifejezetten szeretné megismertetni a gyermekekkel a nagyvilágban - és itthon is - egyre népszerűbb növényi fehérje-alapú húspótlókat.
Az iskola igazgatója, Giczi Balázsné Parditka Orsolya azt emelte ki az újdonság kapcsán, hogy az új típusú, „zöldebb" élelmiszerekből készült fogásokra azért van szükség, hogy
csökkentsék az élelmiszerek előállításával kapcsolatos káros környezeti hatásokat.
A bolognai spagettiben darált hús helyett borsófehérjét használtak a séfek. Az ételt a fehérje alapanyagtól kezdve teljes egészében a Food Control csoport SoReCa konyháján készítették el, így a bolognai szósz garantáltan nem tartalmazott semmiféle allergént, adalékanyagot és ízfokozót.
Az étel elfogyasztása után lemérték a gyerekek elégedettségét, melynek eredménye alapján
91 százalékuknak ízlett az újdonság.
Tóth András, a fejlesztési projekt vezetője azt emelte ki, hogy nem a húsfogyasztásról szeretnék lenevelni a gyerekeket, hanem
a táplálkozásukat szeretnék elmozdítani a fenntarthatóság irányába
új, magas minőségű élelmiszerekkel.
Forrás: Napidoktor.hu