Brutális időjárás sújtja Thaiföld gazdaságát

THAILAND STREET food árus
Utcai ételárus Thaiföldön, Bangkok egyik turisták kedvelte városrészében
Vágólapra másolva!
Az egész thaiföldi gazdaságra hatással van a 40 éve nem látott szárazság, azonban a legnagyobb nehézségeket a cukortermelés szenvedi el. Ennek pedig széleskörű hatásai is lehetnek, mivel Thaiföld a világ egyik legnagyobb cukorexportőre.
Vágólapra másolva!

A thaiföldi cukortermelés akár 30 százalékkal, 9-10 millió tonnára, csökkenhet, míg a cukornádtermelés mennyisége lemehet 90 millió tonna alá is a legutóbbi szezonban mért 130 millió tonna után. A szakadás elsősorban a kivételesen száraz időjárásnak tudható be – írja a Bloomberg.

Keserű a cukoripar jövője

Ráadásul a mostani szárazság sokkal rosszabb annál, mint amire az iparág szereplői készültek, és általában sem jön jól az egyébként is küszködő thai gazdaságnak.

Főleg, hogy a mezőgazdasági szektor az országban 11 millió embert foglalkoztat.

A cukortermelés beszakadása pedig globálisan is problémákat jelenthet, mivel Thaiföld a világ egyik legnagyobb cukorexportőre. A mostani kiesés pedig még tovább emelheti a cukor világpiaci árát, noha az árfolyam az elmúlt 5 hónapban így is 35 százalékkal emelkedett – szintén az időjárási problémák miatt Indiában és Mexikóban.

Komoly csapást jelent a szárazság Thaiföld egész gazdaságának Forrás: KT Formen / Flickr.com

Thaiföldi mezőgazdasági termelése azonban már eddig is komoly csapásokat szenvedett el a szárazság miatt.

Összességében a kutatók úgy számolnak, hogy 2020-ban a szárazság 46 milliárd bahtnyi (1,47 milliárd dollár) költséget jelenthet majd az ázsiai királyság számára, ami a GDP 0,27 százaléka.

Ehhez jön még, hogy egyes területeken súlyos vízhiány alakul ki, ami nem csupán a mezőgazdaságot, de az ipart is érinti.

Már a csapvíz is sós Bangkokban

A fentiek mellett a helyzet már januárban is elég súlyos volt. Szintén a Bloomberg számolt be ugyanis arról, hogy Bangkok lakosai szó szerint érezhették a szárazság kockázatának ízét.

A városban is ugyanis elkezdett sóssá válni a csapvíz,

mivel a Csaophraja folyó vízszintje a szárazság miatt olyan alacsony, hogy képtelen megállítani dagálykor a tengervizet.

Akkor az ország miniszterelnöke, Prayuth Chan-Ocha arra kérte a lakosságot, hogy spóroljon a vízzel, de a kormány ezzel együtt felállított egy vízügyi stratégiai központot, hogy kezelni tudja a helyzetet, illetve 6 milliárd bahtot (198 millió dollár) különített el a hiányok megelőzésére.