Krízisbiztosítási rendszert vezet be a kormány

Oroszország, mezőgazdaság
5896223 28.05.2019 An aerial view shows a tractor sowing fodder seeds in a cornfield at the settlement of Poymennoye, in Novosibirsk region, Russia. Alexandr Kryazhev / Sputnik
Vágólapra másolva!
A mezőgazdaságot érintő piaci nehézségek és a közeljövő kihívásai – különös tekintettel a koronavírus-járvány által okozott jelenlegi piaci és gazdasági nehézségekre – alapján szükség van a már meglévő mezőgazdasági kockázatkezelési eszköztár bővítésére – írja a Magyar Hírlap.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unióban elsőként Magyarországon vezethetik be a mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszert. Az erről szóló törvényjavaslatot Nagy István agrárminiszter benyújtotta az Országgyűlésnek – közölte az Agrárminisztérium.

Illusztráció Forrás: AFP/Sputnik/Alexandr Kryazhev

A tárca ismertette, a hazai mezőgazdasági kockázatkezelés az egyik legfejlettebb az EU-ban.

A növénytermesztés időjárási kockázatait három pillér (agrárkárenyhítés, növénybiztosítási díjtámogatás, országos jégkármérséklés) egymásra épülő elemeivel kezeli.

Egy új, negyedik pillér bevezetésével a termelőknek lehetőségük lesz a piaci zavarokból, áresésekből vagy állat- és növénybetegségekből fakadó veszteségeiket is biztosítani.

A krízisbiztosítási rendszerben önkéntes a részvétel: a csatlakozó termelő évente krízisbiztosítási hozzájárulást fizet, és adatot szolgáltat a referencia-időszaki és a tárgyévi mezőgazdasági jövedelem megállapításához.