Rögtön kettőt talált a világ legritkább drágakövéből egy szerencsés bányász

tanzanit
Vágólapra másolva!
Valószínűleg örökre megváltozik az élete annak a tanzániai bányásznak, akitől az ország kormánya komoly összeg ellenében vette át az általa megtalált két tanzanitkövet. A kizárólag egy helyszínen található drágakövek a valaha megtalált legnagyobbak - írja a Reuters.
Vágólapra másolva!

A két, sötétkék-ibolya színű, alkarméretű drágakövet Saniniu Laizer az ország északi részén lévő tanzanitbányák egyikében találta. Az ország északkeleti térsége az egyetlen hely, ahol a tanzanit előfordul a Földön. A különleges, vulkanikus tevékenység nyomán kialakult drágakövek lelőhelyét néhány éve egy hatalmas, 24 kilométeres fallal vette körül Tanzánia kormánya, hogy így védje a köveket - és persze az azokból származó bevételeket - a fosztogatóktól és csempészektől.

Mintegy 24 kilométeres fal védi a világ legritkább ásványát

Elkészült az a hatalmas, 24 kilométer hosszú fal, amely a világ legritkább, a Földön egyetlen helyen előforduló ásványát védi a fosztogatóktól és tolvajoktól és a drágakő-csempészektől. Tanzánia kormánya a korrupcióellenes intézkedések részeként húzta fel a masszív létesítményt északi bányái köré, hogy megvédje a gyémántnál is ritkább drágakövet.

A területen dolgozó, kisipari vagy "kézműves" bányászok olyan munkavállalók, akik szó szerint két kezükkel keresik a köveket, és nem állnak bányaipari vállalat alkalmazásában. Számukra a tanzániai kormány tavaly begyűjtő központokat létesített, ahol eladhatják leleteiket a kormánynak.

A két hatalmas kő pedig valóban elképesztőnek számít.

Az egyik súlya 9,27 kilogramm, a másik valamivel nehezebb 5 kilogrammnál, közölte a bányászati ügyekért felelős minisztérium egyik szóvivője.

null

null

Az egyelőre nem lehet tudni, mennyiért lehet majd ezeket eladni, például ékszerkészítőknek. Az viszont kiderült, mennyit kapott értük a szerencsés bányász.

A tanzániai kormány 7,74 milliárd tanzániai schilling értékben állított ki csekket Laizer számára a két kőért, ami átszámítva nagyjából 1 milliárd forintot jelent.

A szerencsés drágakőkeresőnek John Magufuli, Tanzánia államelnöke élő televíziós adásban, telefonon keresztül gratulált. A kormány által megvett kövek egyelőre a tanzániai központi bankhoz kerülnek.

Simon Msanjila, a bányaügyi minisztérium államtitkára azt mondta, a két kő az eddigi legnagyobb tanzanitoknak számítnak, amik előkerültek a Manyara régióban, Tanzánia északi részén.