A tervezettnél több agrártámogatást kap Magyarország az uniótól

NAGY István
Budapest, 2020. április 14. A kormany.hu által közreadott képen Nagy István agrárminiszter a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 14-én. Június végéig mentesülnek más gazdasági területekhez hasonlóan a munkáltatók a munkavállalóik munkabérei utáni közterhek megfizetése alól a turizmus és a vendéglátás kényszerű szüneteltetése miatt leginkább bajban lévő ágazatokban, így a díszkertészeknél, a bor- és szőlőtermelőknél, a pálinka-előállítóknál, a kisüzemi sörfőzdéknél és a vadgazdálkodási szolgáltatóknál is - közölte az agrárminiszter. MTI/kormany.hu
Vágólapra másolva!
A várakozásokhoz képest jobb egyezség született, és több támogatás érkezik az Európai Uniótól, mint amire számítani lehetett – mondta Nagy István agrárminiszter az M1 aktuális csatornán.
Vágólapra másolva!

A politikus elmondta, ez azért örvendetes, mert az előzetes tervek szerint akár 26 százalékos csökkenés is lehetett volna.

Nagy István agrárminiszter Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Kormany.Hu

Hozzátette, hogy az Egyesült Királyság távozásával arányos az a csökkenés, amely a mezőgazdaságot éri.

A miniszter részt vett Brüsszelben a Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülésén, ahol a Közös Agrárpolitika reformjáról vitáztak.

Nagy István elmondta: az unió olyan irreális célokat akar betartatni a gazdákkal, ami lehetetlen.

Az a fő probléma, hogy nem találják az egyensúlyt a környezetvédelmi szempontok és az agrárgazdálkodás között – tette hozzá.

Nagy István agrárminiszter Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Felidézte, hogy

2030-ig 50 százalékkal kellene csökkenteni a növényvédő szerek felhasználását,

abban az időszakban, amikor az éghajlatváltozás miatt nagyobb teher kerül a haszonnövényekre.

Emellett 20 százalékkal kellene csökkenteni a műtrágya felhasználását, és minden negyedik hektár termőföldet át kellene állítani ökológiai gazdálkodásra alkalmas területté.

Nagy István szerint ez nemcsak a gazdákat, hanem mindenkit érintene, mert jelentős élelmiszerdrágulással járna.