Tizenkilenc cég nyert 2,5 milliárd forint támogatást az Irinyi-terv programban

GYÖRGY László
Budapest, 2020. szeptember 10. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára sajtótájékoztatót tart az Irinyi Terv iparstratégiai támogatásai program 2020. évi eredményeiről a minisztériumban 2020 szeptember 10-én. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Az idén 51 pályázóból 19 cég nyert 2,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást az Irinyi-terv iparstratégiai programban, a forrás felhasználásával 7 milliárd forint értékű beruházás valósul meg - jelentette be György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára sajtótájékoztatóján. 
Vágólapra másolva!

Hangsúlyozta:

a jövő magyar, high-tech és zöld, ennek megfelelően a kormány kiemelt célja, hogy minél több olyan magyar tulajdonú vállalat jöjjön létre, fejlődjön, amely korszerű, zöld technológiát alkalmazva biztos megélhetést nyújt munkavállalóinak, és világszínvonalú termékeket, szolgáltatásokat állít elő.

Hozzátette: a 2016 óta működő Irinyi-terv iparstratégiai támogatási program segíti a magas hozzáadott értékű, nemzetközi piacokon is versenyképes termékek kifejlesztését, piacra vitelét.

György László részletezte, hogy

az idén 2,5 milliárd forint kerettel rendelkező Irinyi-terv iparstratégiai támogatási program iránt 211 vállalkozás érdeklődött, végül 51 cég adta be a támogatási kérelmét 6,8 milliárd forint igényre, ennek felhasználásával 17 milliárd forint beruházást kívántak megvalósítani.

Kiemelte, hogy mivel nagyon sok jó színvonalú projekt érkezett a pályázati kiírásra, ezért a vállalkozásoknak 35 százalékos támogatást ajánlottak beruházásaikhoz.

Ismertette, hogy a megítélt támogatásokat a vállalkozások egyebek mellett kapacitás és termékkínálat bővítésre, a termékek piacra vitelére, kutatási és fejlesztési tevékenységre, energiahatékonyság növelésére használhatják. Az idei nyertesek közül kitűnnek

a 3D nyomtatáshoz, a repülőgépiparhoz, a fémmegmunkáláshoz, a speciális- és célgépgyártáshoz, a zöldgazdasághoz kapcsolódó támogatási igények.

Ez azt mutatja, hogy a magyar vállalkozások a jövő iparágaiba fektetnek, és ott valósítanak meg olyan beruházásokat, amelyekkel hozzájárulnak az exportképesség javításához, a magyar gazdaság, a munkahelyek megerősítéséhez - mondta az államtitkár.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára sajtótájékoztatót tart az Irinyi Terv iparstratégiai támogatásai program 2020. évi eredményeiről Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

György László kijelentette, hogy az Irinyi-tervben a legkiválóbb vállalkozásokat támogatják, és ez a költségvetésnek is megtérül. Számítások azt mutatják, a gazdaság-fejlesztés-támogatás programban az 5 éves fenntartási idő alatt a tavaly adott 1 adóforint 4 adóforintot, az idén pedig 1 adóforint 6 adóforintot termel, azon felül, hogy a támogatással megerősítik a vállalkozásokat, a munkahelyeket, illetve új munkahelyeket hoznak létre, szélesítik a beszállítói kört.

György László kitért arra, hogy az Irinyi-tervben nyújtott 2,5 milliárd forint támogatási összeg megalapozza a magyar gazdaság technológiaváltását segítő, nagyobb támogatási összeggel futó uniós pályázatokat is.

A sajtótájékoztatón az államtitkár szólt arról is, hogy

folyamatosan bővítik a Modern gyárak éjszakája programot, modern mintagyárakat, modern mintaüzemeket, modern mintaműhelyeket alakítanak ki,

ahol az érdeklődő vállalatok megismerhetik a korszerű technológiákat, lehetőségeket.