Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

A jövő év elején megkezdődik a 13. havi nyugdíj visszaállítása

Átadták a Magyar falu program keretében megújult református gyülekezeti házat Hejőbábán
Tállai András
Vágólapra másolva!
A kormány döntése alapján a jövő év elején megkezdődik a 13. havi nyugdíj visszaállítása - erősítette meg Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Nemzetnek adott, szombaton megjelent interjúban. Mint ismert, a Gyurcsány-kormány által elvett kedvezmény visszaépítését Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be csütörtöki Facebook-videójában.  
Vágólapra másolva!

Az eddigi válságkezelő intézkedések további eredményeit sorolva Tállai András közölte, a jövő év közepéig akár 2500 milliárd forintot is a banki ügyfeleknél hagyhat a hitelmoratórium, a kormány emellett már 900 milliárdot fordított gazdaságvédelemre, bővítette a családok, a fiatalok és a vállalkozások támogatásait.

A tavasszal bevezetett munka- és adóügyi, illetve más lépések

nagyjából egymillió munkavállaló helyzetén segítettek, ezen belül a bértámogatások majdnem 300 ezer állás megvédését garantálták.

A hitelmoratórium 1,6 millió banki ügyfélnél hagyhat idén 2000 milliárd forintot, a lehetőség célzott meghosszabbítása pedig jövőre újabb 450 milliárdot jelenthet több százezer ügyfélnek - emelte ki az államtitkár.

A baloldal elvett az emberektől

A belpolitikai szereplők között a válságkezelésről kialakult szócsatára reagálva az államtitkár azt mondta, a fenti felsorolás eltér attól a listától, amelyet a Gyurcsány-Bajnai-kormány állított össze annak idején, 2008-2009-ben válságkezelés címén.

Emellett befagyasztotta a családi pótlékot, a gyes hároméves időszakát egy évvel csökkentette, miközben a táppénz tíz százalékkal apadt. Megszűnt a 13. havi nyugdíj, 62-ről lépcsőzetesen 65 évre emelkedett a nyugdíjkorhatár. Bért csökkentettek a közszférában, miközben országosan általános ingatlanadót vetettek ki" - emlékeztetett a kormánypárti politikus.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára: a jövő év elején megkezdődik a Gyurcsányék által elvett 13. havi nyugdíj visszaállítása Forrás: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap/Vajda János

Megjegyezte azt is, hogy az egy évtizeddel ezelőtti és a mostani válsághelyzet összehasonlítása "bizonyos értelemben sántít", "a két krízis hordereje, lefolyása, hosszúsága eltérő, a 2008-as messze nem volt olyan pusztító, mint a mostani".

- mondta a Pénzügyminisztérium államtitkára, hozzátéve, hogy most sem adóemelés, sem megszorítás nem lesz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről