Különös módja a sütőolaj újrahasznosításának

2020.02.07. 18:33

Kutatóknak sikerült a McDonald's éttermekből származó használt sűtőolajat olyan gyantává alakítaniuk, amit a 3D nyomtatásban is lehet használni, ráadásul olcsóbb előállítani és a hagyományos gyantával ellentétben biológiailag is lebomlik – írja a 3dprinterchat.com.

A torontói Scarborough egyetem kutatói az amerikai gyorsétteremlánc használt sütőolajából kiváló minőségű és biológiailag lebomló gyantát készítettek, amit a 3D nyomtatás során lehet hasznosítani.

IllusztrációForrás: AFP/Robyn Beck

A teljes kutatási cikk ismerteti, hogy a hulladéknak szánt sütőolaj felhasználása a 3D nyomtatásnál

komoly lehetőségekkel és előnyökkel jár, ráadásul olcsóbb elkészíteni, és a hagyományos gyanta műanyagjához képest környezetbarátabb.

Andre Simpson az egyetem fizikai és környezettudományi tanszékének professzora elmondta, hogy az ötlet onnan származik, hogy három éve kapott egy 3D nyomtatót, és a feltűnt neki, hogy a kereskedelemben használt gyanta molekulái hasonlóak a sütőolajban található zsírokhoz. Simpson megkeresett számos nagy gyorséttermi láncot, de csak egy helyi McDonald's válaszolt neki.

Az élelmiszerpazarlás megállításában segít ez az app

Az Endomondo fitnesz mobilos applikáció sikeres alapítója, Mette Lykke egy véletlen folytán szerzett tudomást élelmiszerpazarlás felszámolásában segítő apptól, és annyira megtetszett neki, hogy nemcsak befektetett a dán cégbe, hanem pár hónap alatt a cég vezérigazgatója lett - összegzi a BBC. Lykke 2007-ben alapította meg az Endomondo fitnesz applikációt, aminek segítségévek mobilon lehetett követni a személyi fejlődést.

Simpson és csapata egy egyszerű, egylépéses kémiai eljárással egy liter sütőolajból mintegy 4 deci gyantát állított elő, amiből egy műanyag pillangót tudtak kinyomtatni. Megállapítottuk, hogy a McDonald's hulladék olaja kiválóan alkalmazható a 3D nyomtatásnál" – tette hozzá a professzor.

IllusztrációForrás: Getty Images/Ethan Miller

A fáradt olaj komoly globális környezeti probléma, mivel nehéz újrahasznosítani, erre viszont megoldást jelenthet, ha a 3D nyomtatóknál használják. Ráadásul a laboratóriumban előállított gyantához használt vegyi anyagok újrahasznosíthatók, ami tonnánként 300 dollárral (92 ezer forint) csökkenti a költségeket a hagyományos gyantával szemben, amelyért literenként 525 dollárt (162 ezer forint) kell fizetni.

Simpson elmondta azt is, hogy amikor a nyomtatásnál visszamaradt fáradt olajból készült gyantát a talajba temették, azt a mikrobák azonnal elkezdték bontani, és két hét alatt elvesztette súlyának 20 százalékát, mivel lényegében csak zsírból áll.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK