A fegyelmezett gazdálkodás, a csökkenő államadósság és az egészségesebb adósságszerkezet megteremtette a további növekedés alapját - mondta videóüzenetében a pénzügyminiszter.

Varga Mihály a közösségi oldalán kijelentette, hogy a magyar gazdaság növekedése várhatóan továbbra is meghaladja majd az uniós átlagot. 

A GDP- és az államháztartási adatok alapján az elmúlt éveket a magyar gazdaságtörténet egyik legeredményesebb időszakának nevezte.  

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a bruttó hazai termék tavalyi adatai alapján Magyarország az EU-s növekedési rangsor élére került.

Varga Mihály pénzügyminiszterForrás: MTI/Mónus Márton

Üdvözölte emellett, hogy 2019-ben jelentősen csökkent a GDP-arányos államadósság, devizaaránya pedig 50 százalékról 20 százalék alá esett 2010 óta. Varga Mihály szerint a magyar családok bizalma is erősödik a gazdaság iránt.

Erre utal, hogy a lakossági kézben lévő állampapírok aránya 5 százalékról 25 százalékra nőtt - tette hozzá.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kiadott becslése szerint tavaly 4,9 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék, a Magyar Nemzeti Bank pedig azt jelentette, hogy az államháztartás névértéken számított bruttó (maastrichti) adóssága 2019 végén a GDP 64,8 százalékára, az Eximbank adósságát is figyelembe véve a GDP 66,4 százalékára mérséklődött.