Újra recept nélkül kapható az ismert fájdalom- és lázcsillapító

recept, gyógyszer, patika
Budapest, 2011. szeptember 27. Gyógyszerek egy budapesti gyógyszertárban. Október elsejétől 534 gyógyszerért kevesebbet, 1686 készítményért viszont többet kell fizetni a patikákban. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet engedélyezte, hogy mostantól recept nélkül is elérhető legyen a patikákban az Algopyrin fájdalom- és lázcsillapító, írja közleményében a Sanofi, a készítmény gyártója. Vény nélkül kaphatók más készítmények is az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet tájékoztatása szerint.
Vágólapra másolva!

Mostantól nem kell receptre felíratni az Algopyrint. A gyógyszer előnyeinek és lehetséges kockázatainak gondos értékelése után, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI)

engedélyezte az Algopyrin tabletta vény nélküli kiadhatóságát.

Illusztráció Forrás: MTI/Mohai Balázs

A metamizol-nátrium hatóanyagú készítmény 2007 óta volt vényköteles, ezzel együtt népszerűsége máig töretlen maradt a fájdalomcsillapítók között: a metamizol hatóanyagú gyógyszerek közül ma is ezt használják a legtöbben.

Közel 100 éves már a készítmény

Az Algopyrin hatóanyagát a német Hoechst gyógyszergyár fejlesztette ki 98 évvel ezelőtt. Számos klinikai vizsgálat igazolja, hogy a metamizol hatékony és jól tolerálható fájdalom- és lázcsillapító. És nem csupán a házipatika fontos gyógyszere: a kórházi ellátás kritikus szakaszaiban, például a műtétet követő időszakban, valamint az intenzív osztályokon is használnak metamizol tartalmú gyógyszereket Európa számos országában.

– közölte Asztalos Andrea, az Algopyrint gyártó Sanofi-Aventis kommunikációs igazgatója. Azt is elmondta, hogy a közeljövőben széleskörű ismertető kampányba kezdenek annak érdekében, hogy a közvélemény első kézből szerezhessen információkat a 10-es és 20-as kiszerelésű Algopyrin tabletták beszerezhetőségének megváltozásáról.

A készítmény kiadhatóságának változásáról az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet tájékoztatása ide kattintva olvasható. Az Intézet közlése szerint, mostantól vény nélkül kaphatók más készítmények is: az Algozone tabletta, a Flamborin oldatos cseppek, a Metapyrin filmtabletta, a Nodoryl Forte tabletta, a Panalgorin tabletta, a Suppositorium Analgeticum, a Suppositorium Noraminophenazoni, a Suppositorium Noraminophenazoni és a Tabletta Analgetica.
Hozzátették, hogy a kiadhatóságot az egyik jogosult kérelmére vizsgálták felül.