A Fertő-táj világörökségi térség több helyszíne is megújul a Széchenyi 2020 program keretében, 300 millió forint értékű Európai Uniós támogatásból. A Sopron–Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt., mint konzorciumvezető, a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.-vel és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal együttműködve valósítja meg a fejlesztéseket.

Újabb pályázati források nyíltak meg a térségben annak köszönhetően, hogy Magyarország kormánya rendeletben rögzítette a kiemelt turisztikai régiókat. A Sopron-Fertő kiemelt turisztikai térségben így számos idegenforgalmi célú fejlesztés valósulhat meg - írja a cyberpress.hu.

Ezúttal a világörökségi területen fekvő Fertő-menti településeken újulhat meg több létesítmény. A 2019. november 30-án hatályba lépett támogatási szerződés értelmében összesen hat helyszínen történik korszerűsítés.

A Fertő-táj rendkívül gazdag élővilággal rendelkezikForrás: facebook / Fertő-táj túra

A projekt célja, hogy a Fertő-táj turisztikai attrakcióit bekapcsolja a térség idegenforgalmi vérkeringésébe. A fejlesztésnek köszönhetően a térségbe látogatók figyelme a világörökségi helyszín kistelepüléseinek értékeire is ráirányul majd. Ezeket a mindez idáig rejtett kincseket a jelenleginél magasabb színvonalon ismerhetik meg a látogatók.

A projekt elemei:

A projekt részeként megkezdődik a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház interaktív élményelemeinek továbbfejlesztése, valamint a külső tanösvény – mint fokozottan védett természeti terület megóvása érdekében –, kert- és erdőrendezési munkálatai már zajlanak. A jelenlegi kiállítási installáció és tartalom fejlesztésén túl új információs pontok kiépítése valósul majd meg. Modern, többnyelvű eszközcsomag segítségével a látogatók saját tempójukban haladva többféle tárlatvezetés közül választva járhatják majd végig a kőfejtő minden részét.

Látványos videó az ország legnagyobb turisztikai fejlesztéséről

Teljesen megújul és korszerűsödik a Fertő tó környéke az ország legnagyobb turisztikai fejlesztése során. A következő cikkben bemutatjuk a Modern Városok Program által 30 milliárd forintból megvalósuló beruházás fontosabb elemeit, amelyek között van egy látványos videó is.

A fertőbozi Julien-völgy rendezvényhelyszín és pihenőpark fejlesztése is része a projektnek. Ennek keretében megtörténik a szabadtéri nézőtér modernizálása. Az új, vizesblokkal is ellátott helyszín családbarát módon, a közösségi igényeket kiszolgálva ad majd teret kulturális és zenei rendezvényeknek.

null

null

A fertőszéplaki Széchenyi-kastély homlokzatfelújítása és belső udvarának renoválása is fontos eleme a projektnek, mint a térség egyik kiemelkedő értékekkel bíró műemléképülete. A terület képét meghatározó fertőszéplaki templomdombon egy pihenőpark várja majd az ide érkezőket.

null

null

null

null

A nagycenki Remetekápolna újjáépítése is megvalósul a projekt során. Az 1754-ben Széchenyi Antal gróf és felesége Barkóczy Zsuzsanna által ültetett hársfasor végében állt egykor egy remetelak és mellette a remetekápolna. A mindenkori cenki remete feladata volt a kápolna őrzése, gondozása, a déli harangozás és az, hogy a kápolna esti imáján részt vegyen. A Széchenyi-örökség minél teljesebb bemutatása érdekében, a projekt részeként az egykori Remetekápolna helyétől nem messze, a szoborpark mellett építik újjá a kápolnát.

null

null

A sarródi családi pihenőpark fejlesztése a Fertő-Hanság Nemzeti Parkot felfedező turistáknak kínál majd lehetőséget a pihenésre és az aktív kikapcsolódásra. A projekt része egy pihenősziget és a jelenlegi játszótér kibővítése.

A hegykői CsipkeházForrás: Facebook / Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület

A „Integrált termék- és szolgáltatás fejlesztés a Sopron-Fertő kiemelt turisztikai fejlesztési térségben" című, GINOP-7.1.9-17-2018-00021 azonosító számú projekt keretében megvalósuló beruházás várhatóan 2020 harmadik negyedévében készül el.