Meglepő, de kevesebb sört isznak a németek

étterem, Magyarország, pincér, illusztráció
Miskolc, 2017. június 2. A 90 éves fennállását ünneplő Miskolci Vigadóban lévő, felújított Népkerti Söröző 2017. június 2-án. MTI Fotó: Vajda János
Vágólapra másolva!
A Die Weltnek nyilatkozott szakértő szerint egyre kevesebben fogyasztanak sört az országban, amíg 1992-ben 120,2 millió hektoliter sör fogyott, addig ez a mennyiség tavaly 92 millió hektoliter volt.
Vágólapra másolva!

A társadalom elöregedése hatással van a sörfogyasztásra is, mivel az átlagéletkor emelkedésével csökken a sörfogyasztás. A legtöbbet söröző korosztály a 20 és 40 év közöttiek, akiknek a száma 3 millióval csökkent az elmúlt két évtizedben.

Ráadásul a mintegy 20 millió fiatal egyre bővülő italkínálatból választhat.

Illusztráció Forrás: MTI/Vajda János

A röviditalok és koktélok egyre népszerűbbek, miközben az alkoholmentes italok piaca egyre több fajta italt, például, teát, ásványvizet vagy energiaitalt kínál.

A sörfogyasztás továbbá az egészséges életmód terjedése is befolyásolta.

Ugyanakkor a sörgyárak sem tartottak kellő lépést a vásárlói igényekkel, például az italokat kritika éri az elavult üvegkialakítás és címkézés miatt. Ráadásul a sörgyáraknak nem sikerült megszólítania a női fogyasztókat, akik túl nagynak és nehéznek érzik a fél literes söröket.

Lendületes növekedésre számít a világ második legnagyobb sörgyára

A világ második legnagyobb sörfőzdéje bevétele a vártnak megfelelő volt. A holland vállalat 2020-ban nagyobb profitnövekedésre számít, mivel a fogyasztók egyre inkább a drágább termékeket keresik - összegzi a CNBC. Európa legnépszerűbb sörgyára olyan szeszesitalokat értékesít, mint a Tiger, a Sol vagy a Strongbow almabor.

A Krombacher – ami az egyik legnagyobb magántulajdonban lévő sörgyár – sikeresen újította meg termékvonalát, és az üdítőitalok piaca felé fordult. Ennek köszönhetően

a cég bevételeinek akár 40 százalékát is eredményezhetik az alkoholmentes üdítők.

Már 15 évvel ezelőtt figyelmeztetett a német sörgyártás a fogyasztás visszaesése miatt, aminek hatására több vállalat visszaléphet a sörgyártástól.